Какво точно означава алоха?

Какво точно означава алоха?

aloha

Алоха е най-известната Хавайска дума.На хавайски може да означава “здравей” или “довиждане”.Също така алоха има значение на любов и обич.Думата се използва и в комбинация с други думи, като например алоха какахиака, което означава “добро утро”,алоха ауинала използван като поздрав означава “добър ден” и алоха ахиахи е начинът да пожелаете “добър вечер” на хавайски.Поради многозначителността и популярността на думата алоха, Хавайските острови са наричани Алоха е емблемата на Хавай. Значението на алоха надминава всякакво обяснение и дефиниция, която може да намерите в речниците. На Хавайските острови може да чуете алоха навсякъде и ще ви посрещат с алоха, където и да отидете.

Духът на алоха

Буквалното значение на алоха е “присъствието на дишане” или “дъх на живот”. Произлиза от “ало”, означаващо присъствие, фасада, лице и “ха” означаващо дъх, дишане, дихание. Алоха е начин на живот, начин за отнасяне с любов и уважение един към друг. Дълбокото значение на алохазначение обаче започва с идеята да обичаме и уважаваме самите себе си на първо място и след това да разпространяваме любовта към другите.

Според древните кахуна (свещеници) възможността да изживееш Духът на Алоха било начин за самоусъвършенстване и извисяване на тялото и духа.Алоха е изпращане и получаване на положителна енергия.Алоха е живеенето в хармония. Когато изживявате Духа на Алоха вие създавате положителни чувства и мисли, които никога не ви напускат.Те съществуват в пространството, умножаващи се и разпространяващи се към другите.

Вдъхновявани от философията и мъдростта на Духа на Алоха в днешно време много учреждения носят имена като Кулата Алоха, Стадионът Алоха, Въздушните линии Алоха. Много хавайски певци пишат и изпълняват песни за алоха.

Духът на Алоха като закон

spirit of aloha lawДухът на Алоха е щатски “закон”. Въпреки че думата закон звучи прекалено силно и стриктно, Духът на Алоха не е такъв вид закон, които може да ви донесе неприятности, ако го нарушите. Това е просто напомняне към управляващите, по време на техния мандат, че трябва да се отнасят с уважение и да се грижат добре за хората, точно така както са правели техните прадеди.

Духът на Алоха е повече урок отколкото закон. Научавайки и прилагайки след това тези правила в истинския живот, правителството може да допринесе за един по-добър свят, свят изпълнен с алоха.

Дефиниция на закона

[§5-7.5] "Духът Алоха."

(а) “Духът Алоха” е координация на ума и сърцето на всеки човек. Той помага всеки човек да опознае истинското си Аз. Всеки човек трябва да изпитва и показва добри чувства към другите. В съзерцаване и присъствие на жизнената сила, “Алоха” следните унихи лаула лоа могат да бъдат използвани:

“Акахаи” означаващо доброта, да се изрази с нежност;

“Локахи” означаващо единство, да се изрази с хармония;

“Олуолу” означаващо любезен, да се изрази с веселост;

“Хааха” означаващо смирение, да се изрази със скромност;

“Ахониу” означаващо търпение, да се изрази с постоянство;

Има отличителни черти на хората, които изразяват обаянието, топлината и искреността на Хавайските хора. Това била сполучлива философия на хавайските туземци и била предадена на хавайското население, обитаващо Хавайските острови в наши дни.

“Алоха” е повече от дума означаваща здравей или довиждане.

“Алоха” означава взаимно зачитане и обич и прераства в топли чувства и отношение, без човекът получаващ ги да остава задължен по някакъв начин.

“Алоха” е същността на отношението , при което всеки човек е важен за другия, заради общото съществуване.

“Алоха” означава да чуеш това, което не е било изречено, да видиш това което не може да бъде видяно и да знаеш неизвестното.

(б) В прилагане на своята сила и права като представители на хората в изпълнение на своите отговорности и задължения и службата в полза на хората-законодателната власт, губернатора, лейтенантът, помощник-командира на всяка служба, върховния съдия, младши съдиите, районния съд, областните съдилища могат да бъдат съзерцавани, и са в ръцете на жизнената сила- “Духът на Алоха”. [L 1986, c 202, §1]

Алоха Петък

Много компании позволяват на своите служители да се “облекат по леко” в последния ден на работната седмица-Петък. Това е денят , в който може да се носи алоха облекло. Но не винаги е било така. Тази традиция има много интересна история, която е пряко свързана с хавайската текстилна индустрия.

До 40-те години на 20-ти век повечето местно изработени дрехи били продавани на туристите. Служители в големи хавайски компании били задължавани да носят официални дрехи-костюми и вратовръзки за мъжете и поли и дамски блузи за жените. През 1947, Седмицата Алоха била въведена и хората разбрали, че хавайската икономика може да спечели много, ако местните започнат да носят повече дрехи направени на Хавайските острови.

И така се започнало всеки петък градът и окръгът Хонолулу позволява на мъжете да носят спортни ризи (но не много пъстроцветни) докато са на работа. През 60-те години на 20-ти век модната граница отслабнала дори повече. Хавайската банка била първата корпорация която позволила да се носят алоха облекло всеки петък.

В днешно време рядко можете да намерите предприятие, което да не разрешава празнуването на Алоха Петъкът и много хора носят алоха облекло от поненделник до неделя, с други думи - всеки ден.

Алоха ризите

aloha shirt “Духът на Алоха” е придаден и върху цветната хавайска риза - позната също като алоха риза. Тези ризи са окрасени по най-различни начини и в различни разцветки, като се използват само светли тонове.

Хавайските острови произвеждат два вида ризи-алоха ризи, произвеждани за местните, и ризи произвеждани за туристи и за износ в САЩ и другите континенти. Разликата между двата вида ризи са, че тези произвеждани за месните са украсени във цветни или родови Полинезийски мотиви, докато ризите произвеждани за туристите и за износ са много по цветни и може да имат някои от следните мотиви: слънчев ден на Хавайските острови,ризи украсени с палмови дървета, тропически коктейли, леи, плажове, син океан, цветя и други.

Друга разлика между двата вида ризи е, че туристите носят ризите си като неофициални и за всекидневието, докато ризите носени от местните се смятат за официално облекло в бизнес организациите и в правителството.

“Алоха е да чуеш това, което не е било изречено, да видиш това, което не може да е види и да опознаеш непознатото”

-Кралица Лилиуокалани

Източник:http: //www.to-hawaii.com/bg/aloha.php

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme