Как се дегустира уиски?




На този ключов въпрос не е достатъчно да се отговори „както на човек му харесва”. За това силно, мъжко питие е необходимо да се прояви повече добър вкус. Разбира се своеобразната му мекота, топлина и плодовият вкус се нравят и на жените.

Това благородно питие може да разкрие своето пълно вкусово богатство дори само с една глътка. Ще почувствате как се изгубвате в зелените долини на Шотландия, ще усетите хълмистия му релеф, суровото разпенено море и перестите дъждовни облаци.

Уискито се пие от широки, не много високи чаши с масивно дъно, където спокойно да се поберат 100 мл, содата и ледът. Ако искате само да опитате уискито, тези чаши няма да ви свършат работа, заради широкият си диаметър, който помага да се усети ароматът на питието.

Обикновено страните на чашата също са дебели и по тях са изрязани шарки. Този релеф има своите естетически достойнства, но няма да ви разреши напълно да оцените цвета на уискито.

За дегустации професионалистите съветват да се използва чаша със столче, направена от гладко, тънко стъкло, най често във формата на лале – copita или чаша за коняк. Заоблените стени и малкият диаметър на гърлото ще насочат ароматите и ще ви помогнат да усетите тяхната разнообразна палитра.

Необходимо е също да изберете добре времето за дегустация. Сетивата са най-предразположени към това до обяд. Ако желаете да дегустирате, а не да се напивате, то добре е да го сторите в първата половина на деня. Важно е 2-3 часа преди дегустацията да не ядете, което ще ви даде възможност да се насладите максимално на вкуса на уискито.

Можете да следвате простото шотландско правило: „sight, smell, swish, swallow, splash”, което би могло да се преведе като правилото на петте „п”: „погледни, помириши, поеми, погълни, пръсни”.

Първо оценете цвета, макар силата и вкуса да не зависят много от това. В бъдеще обаче ще можете да познаете питието само по вкуса му. Опитайте аромата му с кратко вдишване, за да може той да се разкрие постепенно и в пълнотата си пред обонянието ви.

Можете да откриете най-различни оттенъци в аромата на уискито – от бонбон, смокиня, ванилия, шоколад, цветя, слама, дим и трева. Понякога ще има оттенък на ново или старо дърво, маслинов привкус, а също на малц или на сено.

Отпийте глътка и я задръжте в устата си, нека покрие езика ви и всичките му рецептори. Преглътнете и оценете вкуса, който оставя след себе си. Вкусът може да е рязък, мек, силен и продължителен.

Когато съдържанието на спирт е над 50%, е хубаво да се прибавя вода, сода или поне лед. Когато го поднасяте на гостите си, не забравяйте да предложите сода или лед. Шотландците обаче биха се обидили, ако им предложите кола, тъй като това е американският маниер на пиене на уиски.
Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=7&articleId=2509

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme