Как да ядем “сложни” храни




Някои храни могат да са доста коварни и да изискват специална техника или прибор, за да се извлече повече вкус или месо от тях.
За да ви спестим излагането следващия път, когато се сблъскате с „трудна храна”, ние сме ви подготвили справочник за някои от по-сложните ястия, включващ съвети как да ги ядете и да се отнасяте с тях.

Омари

Ако има храна, която много хора обичат и малко хора знаят как да ядат правилно, това са омарите. В омара има много повече месо освен това, в щипките и опашката (любителите на ястието спорят кое месо е по-добро). Вие трябва да пробиете пътя си към наградата, счупвайки всяко парче от черупката поотделно със специални клещи, изваждайки оттам и последното парченце месо.

В добавка към опашката и щипките, в краката има много хубаво месо. Можете да намерите още вкусотии и под черупката на животното, като зелената тлъстина от омар, а при женските, червения хайвер.

Как се сервира: Омарите най-добре се сервират с масло от разтопен чесън. Изберете бяло вино или бира за питие.

Интересен факт: Пробвайте син омар! Морските учени пресмятат, че един на всеки два милиона омари има рядко генетично състояние, при което черупката му е синя.


Стриди

Стридите са едно от най-лесните за ядене морски ястия, стига да са сервирани като отделно ястие. Номерът е да вкарате вашия нож за стриди в еластичната връзка при задната част на черупката. Тогава бързо придвижете ножа под месото и го отрежете от мускула, свързващ го с черупката. От там го овкусете с любимата си подправка и му се насладете! Експертите препоръчват да хапвате сурови стриди, за да усетите пълното великолепие на вкуса. От друга страна, ако сте гнуслив ги гълтайте на един дъх.

Как да го сервирате: Горещ лют сос и лимонов сок са класическите подправки. Виното и бирата са добри питиета за стриди.

Интересен факт: Наистина ли стридите са афродизиаци? Експертите казват, че не е така. Няма никакво конкретно доказателство, че комбинацията от химикали в която и да е храна е достатъчно, за да предизвика сексуална възбуда или по-добро представяне. По-вероятен е психологическият ефект.


Морски рак

Правилата за ядене на омар се отнасят и за морския рак. Има малко повече работа за вършене, но усилията си заслужават.

Първо отстранете краката и щипките; там ще намерите най-доброто месо. След това, строшете твърдата черупка с нож. По-голямата част от съдържанието й става за ядене, но това зависи от това, колко сте гнусливи.

Интересен факт: Кокосовите раци са земни раци, живеещи около Индийския и Тихия океан. Те имат разкрач на краката от три фута и могат да тежат до 10 кг., техните щипки са достатъчно силни, за да отворят кокосов орех, който е и основното им ястие.


Суши

Някога смятано за рядък японски деликатес, сега, суши се намира лесно навсякъде. То е съставено от сурова риба, въпреки, че терминът суши се отнася към самото ястие, което често включва в себе си ориз и зеленчуци, завити в малко роло, заедно с рибата.
Вземете едно парче суши с пръчиците (или пръстите си), потопете го в соев сос, и тогава му се насладете с малко wasabi (Японски хрян). Можете да го прокарате с глътка саке. За да прочистите небцето си между различните видове суши, сдъвчете парченце джинджифил. Суши обикновено е поръчвано в малки количества и е предназначено за удоволствие, не за наяждане.

Как се сервира : Класическите гарнитури за суши са мариновани корени от джинджифил, соев сос wasabi. За пиене си поръчайте бира, зелен чай или саке. Виното не е много препоръчително, меките напитки надделяват над вкуса на рибата.

Интересен факт : Fugu sashimi е направено с месо от морски таралеж и буквално е ястие, от което се умира. Ако не е приготвено правилно, отровата от рибата може да се пропие в месото. Само няколко капки от тази отрова могат да убият здрав възрастен човек за по- малко от 30 мин.
Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=7&articleId=608

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme