Как се хранят джентълмените





Възпитанието винаги прави добро впечатление на официалните обеди и вечери. Онези, които са запознати с добрите обноски, могат да използват кърпата си, да дегустират вино, да съчетават вина и храни, да почистват риба и да напуснат масата, ако им се наложи. Има и подробности, които познават само най-изтънчените джентълмени.

Как се използва купичката с вода за пръсти?
На масата може да бъде поднесен омар или свежи плодове, които трябва да се обелят. Това са неща, които е редно да се ядат с ръце. В ресторантите, които се посещават от джентълмени, ще бъде поднесена и купичка с вода за пръсти. В нея ще има цвете, цветни листчета или резен лимон, така че джентълмените да не се объркат. Джентълменът потапя върховете на пръстите си така, че да премахне мазнините или лепкавия сок, и ги подсушава с кърпата или салфетката си. Сервитьорът ще вземе купичката веднага щом тя е изпълнила целта си.

Как се яде хайвер?
В днешни дни хайверът се поднася като ордьовър. Най-често той е върху крекери, препечен хляб или малка стъклена купичка върху лед. Джентълменът знае, че хайверът е солен и силен на вкус. Той използва кърпата си внимателно, тъй като помни, че петната от хайвер могат да изцапат непоправимо не само нея, а и ризата му.

Как се яде артишок?
Обикновено целият артишок ще бъде във вашата чиния. Листата му ще бъдат обърнати нагоре. Джентълменът издърпва всяко от тях, потапя го в соса и го стиска със зъби за да освободи меката му част.
Когато всички листа са изядени, в чинията ще има едно рошаво островче. Това е „шок“. Джентълменът използва своя нож и вилицата си за да го разреже и да достигне до вкусната сърцевина отдолу. Тя се разрязва на хапки, които също се потапят в соса.

Как се ядат охлюви?
Ако ви поднесат охлюви – редно е да ви дадат и необходимото оборудване за тяхното ядене. Това са специални щипки за задържането на охлюва и тънка вилица, с която да се извади месото. Охлювите могат да се държат с пръсти, ако няма щипки. Виличката за охлюви се намира отдясно, от външната страна на лъжицата и ножа.

А сорбе?
На някои гала вечери и банкети след ордьовъра се предлага малка чинийка с цитрусово сорбе. Това не е „същинският“ десерт, а е „почивка“ между ястията. Предлага се, за да се изчисти вкуса между отделните блюда. Обикновено след това се предлагат салати.

Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=7&articleId=1881

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme