Най-екзотичните японски храни


Хамо



Чужденците, които посещават Япония, си мислят, че са подготвени за това, което ги очаква. Вероятно са ходили няколко пъти в суши барове, опитвали са традиционна юфка, супа и водорасли. В действителност суровата риба е само началото на това преживяване.
Очакванията на новопристигналите са крайно различни. Например супата мисо в Япония се поднася винаги накрая, а в повечето западни държави – в началото. Независимо дали са с месо или са вегетариански, дори и най обикновени и общоизвестни рецепти вече имат различен вкус.
Особено внимание изисква например рибата балон (фугу), тъй като по-голямата част от нея е отровна и се изисква особено майсторство за приготвянето й.

Нато
Това соево ястие се яде с лъжица или с ориз и водорасли нори. То е предпочитано за закуска или преди лягане. То е влажно и лепкаво, и често не допада на чужденците.

Яма каке
Когато седнете в някои ресторанти, понякога ще ви бъде поднесена малка чинийка с японски планински картоф и блокче сурова риба тон (отново с лепкаво усещане).

Секи саба и секи аджи
В пролива Шимоносеки, който разделя островите Хоншу и Кюшу се среща рядък вид скумрия, която е с особена окраска и е по-голяма от другите. Тя е ценена от японците по начина, по който французите ценят лозята на Бордо.

Тако яки
Всяка традиционна кухня има свое ястие, което е най-добре да бъде споделено с приятели. Тако яки може да бъде опитано например в Осака. То е къс от октопод с картофено пюре, яйца, джинджифил, зеле и сладко майо. Местата, където се поднася, често са означени с усмихнат октопод.

Шин ча
Това е чай, който е направен от млади чаени листа. Той е един от най-обичаните в страната – с най-добро качество е този от Шизуока и Уджи.

Хамо
Това е вид змиорка, която напомня на питон и се среща лятно време в региона Кансай, до Киото. Приготвянето и почистването й е особено ценено умение.

Фугу
Ако не се приготви правилно, тази риба е отровна, но има цели ресторанти, където се предлагат отделни менюта заради нея – когато е подходящият сезон. Цената и рискът също са специални.

Комбу
Това са изсушени кафяви водорасли, които се сваряват в бульон, наричан „даши“. Ароматът се засилва с подправката „умами“ (оригиналната съставка, а не добитата по синтетичен път).

Унаги
Япония не е единствената страна, където обичат тържествата, но тук се поднася този особен вид змиорка. На този ритуал са посветени специални дни през лятото. Те се определят по лунния календар – честванията могат да бъдат веднъж или два пъти годишно.
Счита се, че тази риба връща изгубената енергия на човека.

Коняку
Този картоф се отглежда в Япония и се приготвя по специални рецепти. Той е мек и понякога се поднася като гарнитура към други ястия като сукияки.
Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=7&articleId=1887

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme