Гигантски айсберг край Австралия

Гигантски айсберг, близо два пъти по-голям от остров Хонг Конг, е бил забелязан да плава към Австралия. Учените съобщиха, че това може да се случи веднъж на сто години, предаде АФП.

Австралийският гласиолог Нийл Янг определил точно размерите на айсберга, дълъг 19 км, на около 1700 км южно от страната, използвайки сателитни снимки. Той заяви, че няма информация толкова голям айсберг да е бил откриван в тази зона от 19 век насам. Янг съобщи, че айсбергът бил с размери около 140 кв км. За сравнение площта на Хонг Конг е около 80 кв км.Гигантски айсберг, близо два пъти по-голям от остров Хонг Конг, е бил забелязан да плава към Австралия. Учените съобщиха, че това може да се случи веднъж на сто години, предаде АФП.


Австралийският гласиолог Нийл Янг определил точно размерите на айсберга, дълъг 19 км, на около 1700 км южно от страната, използвайки сателитни снимки. Той заяви, че няма информация толкова голям айсберг да е бил откриван в тази зона от 19 век насам. Янг съобщи, че айсбергът бил с размери около 140 кв км. За сравнение площта на Хонг Конг е около 80 кв км.

Гласиологът допълни, че айсбергът се е отделил от Антарктика преди около 10 години и бавно е плавал около ледения континент, след което поел по необичаен път на север. Той допълни, че огромният айсберг първоначално е бил с размери около 400 кв км, но впоследствие се разделил на две по-малки части. "Този е оцелял в океана около година. През това време той бавно се е придвижвал на север и североизток към Западна Австралия", допълни гласиологът.
Източник: http://bgnewsroom.com/singlenews/?ID=134405

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme