Храната в Хавай

Изживяването да опиташ хавайска храна

Хавай е едно от най-предпочитаните места за почивка в света. С почти несвършващо лято през цялата година, хора с различно обществено положение от различни страни идват и си отиват, за да усетят девствените води и зашеметяващи гледки. Заедно с тази цялостна земна красота е изживяването да опиташ хавайската храна, нещо, което не може да се изживее никъде другаде по света. И тук не става въпрос само за атмосферата, храната с времето е усъвършенствана от простички островни аромати до изтънчен вкус, по който ще усетите не само американската храна, а световната кухня. Хавай е не само дестинация за страхотна ваканция, но също и място, на което ще изживеете великолепието на това да oпитате хавайската храна.

Усъвършенстването на храната в Хавай

Изкуството на храната в Хавай не е дошло на сребърен поднос. Преди десетилетия храната в Хавай се е състояла главно от опакована храна, докарана с кораб от сушата в САЩ или от плодовете, които растат на островите. Въпреки, че има разнообразие на плодове, които растат в Хавай, ананасът е основният плод на острова и може да се нарече единственият плод, който може да се услади. Можело е да хапнете ананас или замразени продукти от сушата, като обикновено това било пица.

Но тази ситуация не продължила дълго, след като Хавай става туристическа дестинация. Малко по малко започват да се отглеждат на острова различни съставки, за да се осигурят свежестта и кухните от страните в Изтока, които започват да стават популярни. Кухните на Филипините, Япония, Корея и други източни страни започват да навлизат. Природните условия на Хавай са идеални за отглеждането на съставки за източните кухни. Ястията с месо стават широко популярни. Но тези кухни не са само подобие на ястията на Ориента и на други страни, хавайците ги разнообразяват и започват да създават свои собствена храни. Идентичността на Хавай, що се отнася до храната, вече не се основава само на ананас, а на аранжирано взаимодействие на различни билки и подправки, както и други съставки. За туристите имената на ястията могат да бъдат малко странни, но независимо какво е името, вкусът винаги е възхитителен.

Таро – без него Хавай не е същият

Хавай променят своите ястия заради навлизането и влиянието на други страни. Но тяхната основна храна не се е променила. Таро е основна храна в Хавай и ще продължи да бъде такава. Хавайското традиционно ястие винаги ще продължи да съдържа Таро и никога няма да бъде същото без него. Таро или Кало в Хавай се отглежда на различни части на Хавайските острови и заради условията на времето на островите, Таро расте през цялата година.

Таро може да е част от зеленчуково ястие, тъй като листата и грудката му (плодът в корените) могат лесно да се приготвят. Вкусът на Таро за тези, които не са го опитвали, може да е не е особен, но значимостта на Таро в хавайските ястия като цяло не е заради вкуса му, а заради възможността да се намери. Но изживявянето да опиташ простичкия Таро се променя значително поради интеграцията с различна култура. Таро може да се намери и на други места, освен в Хавай. Други страни, особено в района на Източна Азия, също отглеждат Таро. Въпреки че там не го смятат за основна храна, той заема значително място в повечето ястия.

Наистина местни

Ако искате да опитате автентичния вкус на хавайските ястия, никога не отивайте на скъпи ресторанти. Вместо това посетете местните крайпътни ресторантчета и опитайте някоя от тяхните храни, предлагани на улицата. Едно много популярно ястие в Хавай се нарича хартиеният обяд. Това е ястие, което се сервира в хартиена чиния и съдържа пържена риба, покрита с нишесте, малко месо със сос терияки, малко салата и заливка. Изглежда наистина простичко, но вкусът е просто невероятен. Комбинацията от заливка и терияки е учудващо добра и ще ви накара да си поискате още. Друга популярна храна от подвижните колички със стока е пюре от корените на Таро. Лилаво е, но това не трябва да ви учудва, тъй като е естественият цвят на корениете на Таро. Изглежда простичко, но е много вкусно. Не представлява картофено пюре, защото е по-сладко. Също така, не пропускайте печеното прасе, докато сте на острова.

Плажовете в Хавай са пълни с кокосови орехи и не сте се заблудили, че кокосовите орехи са популярни в Хавай. От месото им до водата, кокосовите орехи са известни не само за туристите, но и за местните. Всъщност, кокосовите орехи или хаупиа на местния хавайски език могат да се открият почти навсякъде. Има желатин на основата на кокос, пудинг и дори понички с кокосов пълнеж. Можете също да си купите кокосов орех в различни форми. Може да си поръчате фреш от кокосово мляко, от метална кутийка или дори на прах.

Ако следите теглото си, трябва да контролирате хавайските ястия. Повечето кухни в Хавай са висококалорични. Също така очаквайте храни с високо съдържание на скорбяла.

Но не пропускайте кухните от други страни. Китайски, японски и европейски ястия също са налични в различни ресторанти. Автентични китайски ястия могат да се поръчат в Чайнатаун, разположен в Биг Айлънд.

Хавай може да задоволи всяка ваша прищявка.

Да опиташ Хавайска храна - изживяване, което само Хавай може да предложи

Храната, която ще откриете на острова, лесно може да се разбере чрез обкръжението на Хавай. Тъй като Хавай е съставен от острови, кухнята, която се базира на риба, може да се очаква. Не се страхувайте да опитате риба, чието име никога не сте чували (махи махи, ахи, опакапака и други), защото всички те са с великолепен вкус. Хавай също е тропически остров с голямо разнообразие от плодове. За вегетарианците повечето ястия няма да ги трогнат, но разнообразието на плодове на острова е просто поразително.

Но кулминацията на изживяването да опиташ храна в Хавай е луауто. Луауто е хавайска традиция като лептаза живот. Това е празненство с прекрасна хавайска музика и чудесна храна. Ако търсите шведска маса с автентична хавайска кухня, никога не пропускайте луау. Повечето специални празненства на местните в Хавай се правят с луау.

Традицията на Луау е малко по-различна от тази, която се предлага от хотелите. Едно традиционно луау може да продължи с дни, като всяка стъпка, дори копаенето на дупка, в която ще се приготвя храната, е част от церемонията. Но дори и да е скъсена до няколко часа, същината на луау все още е налице – приятелство, живот и, разбира се, страхотно ястие, което да се опита.

Хавайската храна изминава дълъг път, тъй като страните влияят доста на храната, която се приготвя на островите. Щатът е един вид място, където се смесват кухните на различни страни. Хавайците научават доста от различните кухни и сега едно ястие в Хавай не е просто лек за глада, а чревоугодническа наслада.

Източник: http://www.to-hawaii.com/bg/hawaiskahrana.php

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme