Хавайските острови и венецът от цветя лей

Хавайската традиция с венец от цветя лей

Венецът от цветя още се нарича лей. Лейът е най-подходящия символ, които да представи красотата на Хавайските острови и духът на алоха споделен навсякъде по островите Оаху, Мауи, Ланай, Кауай, Молокай, Ниихау, Кахоолаве и Хавай. Повечето хора са виждали лей или по време на посещение на островите или по телевизията. Ако все още не сте имали удоволствието да носите венец цветв, не е късно да посетите Хавайските острови и да се насладите на разнообразието от видове лей. Ароматните видове, като пикаке лей са истинска наслада за сетивата, освен символ на гостоприемство.

Орхидеята, пикаке, плумерия, охиа лехуа и маиле лей са само малко от многото разновидности венци на Хавайските острови. Въпреки че повечето известни венци от цветето се правят от свежи цветя, те могат да се направят и от пера, листа, черупки, семена, сушени цветя, кристализирана захар и много други материали. За направата на повечето венци лей се използва специална техника изразяваща се в свързване на цветята с стоманени игли и връвчици, но и много майстори за изработката на венците използват специални техники на бродерии, възли и нишки.

Венците от лей са специален подарък,тъй като носи не само благословия и очевидна красота, а и представлява търпението и грижата, както всяко едно цвете е преплетено ръчно с внимание. Венците могат да се носят както като венец, така и по периферията на слънчева шапка (лей папале). Някои венци са много разноцветни с редуващи се шарки и преплетени по много сложен и надежден начин, за да може чрез замразяване венецът да се запази дълго време.

Съвременните венци се различават от правените преди векове на Хавайските острови. Майсторите на изработване на венците трябва да използват всички местни цветя и растения за направата на венците лей. Когато човек получи като подарък венец, направен от изключително редки цветя или цветя израснали в отдалечени райони, се смята а голяма чест. Някои венци, като например този който се изработва за статуята на крал Камеамеа в Алиолани Хейл на Оаху,са няколко фута дълги и са нужни много часове,понякога и дни, за изработването им.

Изкуството на изработване на лей

Правенето на венци от цветя е вид изкуство, което някои вземат много на сериозно. За да се набавят най-ценните местни растения и цветя е нужно много време и познания за местността, в която се търсят. Има две категории леи-традиционни, или още познати като Полинезийски, и съвременните. Традиционните венци от цветя се изработват за естетическа красота от местни растения растящи на Хавайските острови и имащи специална символика. Съвременните лей могат да бъдат изработени и от цветя донесени след идването на европейците или други материи като коприна, сатен, прежда, целофан, изкуствени цветя и панделки.

Посетителите могат да видят безценнй леи направени от пера или черупки на ракообразни датиращи своя произход от преди векове и са изложени в Музея Бишоп на остров Оаху.

И до днес редки лей от черупки от остров Ниихау са високо ценени и търсени от колекционери и любители на лей, които биха платили за уникалните венци стотици, а дори и хиляди щатски долара.

В древността на Хавайските острови, лей са били носени като символ за отличаване или за класа - висшите алии (ръководители) са били разпознавани от определения вид, разцветка или сложност на изработения венец. Лей могат също да символизират някакво явление или повод, подарени по случай раждане, смърт, мирно споразумение или военна победа. Лей могат също да се носят по време на религиозна церемония, за молба към боговете за сигурно и успешно пътешествие по вода или за богат риболов или за молитва за плодородна реколта. Различните цветя и растения носят различна символика и се използват според случаят, заради които се правят венците.

Лей също са били правени от кости, зъби и коса и са превързвани един към друг с влакната на кокосовите орехи или влакна от корите на банани.

През древността, а в някои семейства и до днес се счита за лоша поличба за бременна жена да носи лей, защото така както венецът е около врата на жената, така и пъпната връв може да се увие около врата на бебето и да го задуши.

Етикеция

Венците от цветя се подаряват по много случаи - може да символизира любов, приятелство, гостоприемство, обич, раздяла, пожелание за безопасност, поздравления, завършване (на училище, университет или друга степен), при брак, за здраве, за раждане, смърт и пожелания за мир. Няма възрастова граница, за да може да получите като подарък и да носите лей. В днешно време целувка по бузата може да съпровожда подаряването на традиционния венец от цветя, въпреки това да не е било част от традицията в древността.

За да бъде поставен правилно венецът лей, той трябва да е провиснат по равно отпред на гърдите и отзад на гърба, а не да бъде провиснат само отпред към гърдите. Независимо от повода-рожден ден, сватбена церемония, годишнина или друг, лей е неразделна част от празненствата и честванията на Хавайските острови. По време на празненствата за завършване на средно или висше образование семействата и приятелите на завършващите ги даряват с много венци лей, и много често гордите ученици трудно се виждат изпод венците около вратовете си. Местните традиции поверяват, че е неучтиво да свалите венецът от главата си, докато сте във присъствието на човекът подарил ви лей.

Лей се използват за много аспекти на живота и културата на Хавайските острови- от туризма до религиозни и политически поводи. Губернатора на Хавайските острови и други важни управници могат да носят лей по време на обществени прояви, щатски празници или във всекидневието.

Денят на лей

Само на Хавайските острови на 1. Май се чества Денят на лей. Празненствата включват изработването и подаряването на венци от цветя, музика и развлекателни програми , и разбира се изобилие от местна храна. За пръв път Първа пролет се чества като денят на леи на 1. Май 1928 на няколко от Хавайските острови. Денят на Лей е честван в повечето училища и се дават награди за най-добре изработен и красив венец от цветя.

Всеки остров има своя официален леи:

Оаху – лей илима (жълт)

Мауи – лей локелани акала (розова роза)

Кауаи – лей мокихана ( виолетов)

Хаваи – лей лехуа (червен)

Молокаи – лей кукуи (сребрист/зелен)

Ланаи – лей каунаоа (оранжев)

Калухауе – лей хънчинг (сребрист/сив)

Нихау – лей пупу (бели черупки)

Молокини – лей лиму кала (син)

Красотата и виталността на Хавайската природа, както искреността и добротата на местните хора продължава да бъде засилвана от размяната на традиционните леи-венците от цветя. Ако сте на посещение на островите може да намерите навсякъде щандове за продажба на венци-от летището Чайнатаун до живописните и отдалечени пътища навътре в островите.ако никога не сте получавали или подарявали венец от свежи цветя,отделете време и опитайте тази древна и значима традиция.

Източник: http://www.to-hawaii.com/bg/lei.php

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme