История на Хавайското знаме

Хавайската култура е всеизвестна с обединението на древния символизъм и разнообразието на тълкуванията му. Ка Хае Хаваи или знамето на Хавайските острови не прави изключение. Ка Хае Хаваи е красиво и символично, представящо многото аспекти на Хавайската богата и неповторима история. Хавайския флаг символизира кралството на Хавайските острови, Хавайската република-предишният й статут като територия, и съвременният й като част от САЩ. Като част от малкото стари флагове, които още се използват, Хавайският гордо се вее на различни места на всички острови, включително и на правителствени сгради, училища и частни домове.

История на Хавайското знаме

Историята за направата на Хавайското знаме е наистина интересна. Въпреки че историците може да не се съгласят с някои от подробностите, едно е сигурно, че Камехамеа Велики (Камехамеа I) е “виновен” за това.

За да разберем по- добре символиката на Хавайското знаме, трябва да научим малко повече за краля, който стои зад създаването му. Камехамеа I управлявал успешно, създавайки единна, суверенна нация и осигурявайки световно признание от Великите сили. Преди управлението на крал Камехамеа I, островите били под владението на различни ръководители. Крал Камехамеа I бил изкусен боец, който завладява и обединява осемте големи Хавайски острова.

Кралят бил решителен владетел, посветен да защитава благополучието и суверенитета на своите подчинени. Не позволявал на чужденци да влизат в Хавайската политика и в същото време играел много добре ролята на посланик, устремен да постигне хармонични взаимоотношения и съюзници. Храброто му управление и умение да бъде символ на доброжелателство, помогнало на Хавайските острови да станат важен индустриален център- по време на неговото управление, търговията на кожи и сандалово дърво, износът на кафе и ананаси чувствително се увеличили.

Връзката с Великобритания и статутът й на протекторат, били от изключителна важност за крал Камехамеа I. През 1793, част от островите били отстъпени на Великобритания, след фалшива информация, дадена от капитан Ванкувър, сделка, която никога не е била сключвана от страна на Великобритания. Някои хора казват, че днешното Хавайско знаме било създадено след спор, включващ Великобританското и Американското знаме. Всяка страна настоявала за своето, така че в крайна сметка стигнали до компромисно решение. Хавайския флаг много често е изобразяван като смесица от Британския и Американския флаг.

Когато новият Хавайски флаг бил представен, не изминало дълго време преди Великобритания, Франция, САЩ и Япония да го признаят официално.

Дизайнът на Хавайското знаме

знаме на хавайПрез 1816, Камехамеа Велики упълномощил служител от кралската флота да изработи дизайна за Хавайското знаме. Влиянието на Великобритания върху дизайна е очевиден- в горния ляв ъгъл присъства точно копие на Великобританското знаме, символ за съюза между Хавайските острови и Великобритания. Друг символ, потвърждаващ влиянието от Великобританското знаме е представянето на алия, олицетворение на властта, представено чрез две кръстосани копия, свързани с трето, стърчащо нагоре.

Осемте хоризонтални линии, които изграждат тялото на флага, представят основните Хавайски острови: Оаху, Мауи, Ланай, Кауай, Кахоолаве, Молокай, Ниихау и Хавай. Първоначално, знамето е съдържало седем хоризонтални линии. Някои казват, че белите, червените и сините ленти били поставени по погрешка в този ред, тъй като трябвало да се подредят в следната последователност: червени, бели и сини.

За различните наблюдатели флагът означава различни неща. Хавайските острови се отличават от всички останали щати на Америка, с това че единствено те са били монархии. Хавайското знаме не само представлява Хавайската борбеност и прогрес в днешно време, но също продължава да показва уважение към времената, когато Хавайското кралство позволило на алии ( предводители) да управляват своите хора с пълен суверенитет. Много Хавайци приемат този флаг като символ на независимост и представяне на противопоставяне срещу монархията, гаранция за вечна преданост към Хавайските острови като суверенна държава.

Американското отхвърляне на независимостта на Хавайските острови не бил първия път, когато суверенността била променяна. През 1843, английският Лорд Пулет предявява претенции за дял от островите, само за да бъдат отхвърлени от адмирал Томъс, който отново потвърдил независимостта и признанието на Хавайския флаг на 31. Юли същата година.След тази борба, Камехамеа III изрекъл думите, които станали мото на Хавайските острови: “Ua mau ke ea ka aina i ka pono,”, или -“Животът на земята ни е увековечен чрез справедливостта”. На 20, Май, 1845, Ка Хае Хаваи бил посветен на откриването на Законодателната власт на Хавайското кралство.

Денят на Хавайския флаг

31-ви Юли е денят на Хавайския флаг, определен от бившия губернатор Джон Д. Уейхи III, първият Хавайски наследник, който управлява Хавайските острови като щат, принадлежащ към САЩ. Годишните чествания дават на Хавайските жители да празнуват сложната символика, представена в този исторически символ.

Песен на Хавайския флаг (откъс)

O 'oe ho'i e ka Hae e welo nei
Флагът се вее
Ka pua hanohano o Hawai'i e
Гордият символ на Хавайските острови
Ua kau ia mai e Kamehameha nui
Избран от Камехамеа Велики
Me ka Ihe i ka lima, a me ka ikaika pu,
С преливаща сила и копие в ръка
E welo 'oe ma Hawai'i me Ni'ihau e ho'omalu pu
Вълни, защитаващи ни от Хавай до Ниихау
Malo iho o kou mau eheu,
Под моето крило
E ikea'i ka maluhia o Hawai'i nei,
Така известен Хавай
E kona Mo'i a Maka'ainana pu
От нейния крал и народ

Хавайския флаг, веещ се над 180 години продължава да бъде символ на гордостта и различието. Като емблема на Хавайските острови и отличителен белег на Хавайския народ (Ka Lahui Hawaii), Хавайския флаг обединява всички етноси, които избират да наричат тези красиви острови свой дом.
Източник: http://www.to-hawaii.com/bg/zname.php

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme