Пиринска прелест и минерални води – цяр за душата и тялото – град Сандански

Райско кътче, съчетало невероятни природни гледки, лечебни минерални извори, както и развит туристически отрасъл- град Сандански. Да намериш място, където да се чувстваш у дома, където да отдъхнеш и да се насладиш на богатствата на планината и на чудотворната сила на водата е истински подарък за тялото и мехлем за съзнанието и духа. Сгушен в подножието на една от най-уникалните планинини в страната –Пирин, градът носи очарование и прелест с многобройните си богатства и е станал желана дестинация за чуждестранни и местни туристи, както през зимния, така и през летния сезон.

Град Сандански е разположен в Санданско-Петричката котловина, което го прави изключително облагодетелствана територия от към климат целогодишно. Именно тук са измерени едни от най-високите температури през всички сезони, което води до по-голям избор на престой през годината. Майката Природа е била изключително щедра към местността – дарила е жителите на града с чист въздуха, съчетан с разкоша на планинските релефи –Красненското и Рупелското дефилета, а наблизо румоли водата на река Санданска Бистрица, пазителка на областта.

Пътя до СанданскиДо това райско място се стига по главни шосейни пътища, което допълнително улеснява туристическия поток. Изключителни важен и за развитието на страната е международният път София-Сандански-Солун, които е и най-предпочитан за пътуване. В близост до града се намира и китното селце Лешница, което е един приказен рай за бягство от модерния свят. Най-малкият град в България- Мелник се шири наблизо и зове за тур в околността.

Съчетание на природа с изключително разнообразие от исторически ценности и факти се среща рядко за един град. Сандански има много повече от това. Поради огромното си богатство на минерални извори, които лекуват стотици заболявания градът е просъществувал от дълбока древност. Белег за това са намерените останки от древни градове, лежащи под основата на модерния Сандански. В съчетание с това градът е бил и обект на революционни комитети, а името му произлиза от видния революционер Яне Сандански, дал живота си за нашата свобода.

За любителите на историята в града се разполага голям Археологически музей, както и голяма градска библиотека.

Желанието за забавление у туристите, съчетано с призив за почика и отмора е стимул за създаването на множество модерни Спа хотели и центрове за рехабилитация в района.

sandanski doc m3ece34f9 300x224 Пиринска прелест и минерални води   цяр за душата и тялото   град СанданскиМножеството спа процедури, съчетани с терапия в минералните извори дават чудотворен ефект върху заболявания на опорно-двигателната, периферната нервна система, а също и дава страхотни резултати при проблеми с дихателните пътища. Хиляди хора посещават ежегодно изворите на областта. Налични са около 80 минерални извора и само 6 са студени. Водата лекува както болежките, така и дава страхотен вид на кожата, отмаря тялото и повдига цялостния тонус на организма.

Хората в града са дружелюбни и много сплотени. Ежегодно се провежда фестивала „Пирин Фолк”, уважен от всички местни жители. В града има за всекиго по нещо – разбира се не са пропуснати и футболните запалянковци,които могат да се насладят на изявите на ПФК Вихрен.

Както във всяко планинско място, така и тук храната е от изключително значение. Навсякъде се предлагат традиционните за този регион гозби. Сърмички в лозов лист, сладко от смокини или топли питки сгряват трапезата и стомахът на всеки посетител.

Духът и културата на Сандански носят македонско наследство. Хората се радват на македоски песни, придружени с глътка руйно вино и много, много танци. Модернизиран или не Сандански носи уникалното, народното в себе си и е място, където всеки се чувства духовно спокоен и готов за истинска почивка. Природата, историческите богатсва, народният начин на живот или просто красотата правят мястото неповторимо, оставащо в сърцата на всеки посетител.

Източник: http://razhodka.com/2009/12/pirin-mineralni-izvori-sandanski/#more-2767

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme