Доминиканските пури




През 1994 г. започва „Златната епоха” за доминиканските пури. През същата тази година ръчно изработените пури от тази страна достигат първо място по износ с 90 милиона пури, в сравнение с 55 милиона пури, изнесени от Куба. Постижението е повече от впечатляващо, при условие че 30 години по-рано за износ на доминикански пури даже не се е говорело.

Климатичните условия на Доминиканската република и Куба, страната с най-популярни пури в света, са необикновено близки. И двете държави тютюневата промишленост има вековни традиции – още в доколумбово време. И нещо повече – първите испански тютюневи плантации в Доминиканската република се появяват около половин век преди тези в Куба.

До ХІХ век доминиканските пури са правени изцяло за вътрешния пазар, а политическата и социалната нестабилност спират потенциалното развитие на сектора. Случва се още нещо необичайно – първият тласък в развитието на доминиканското производство на пури е даден именно от кубински предприемачи, тай като много от тях се разпръснали по съседните острови в нежеланието си да бъдат подчинени на Испания.

От 70-те години на ХІХ век до самото начало на ХХ век (Куба обявява своята независимост през 1898 г.) кубинските преселници са онези, които пренасят семена, технология и опит из цяла Централна Америка, търсейки по-благоприятни на живот. Въпреки тяхната енергия, те не успели да се превърнат в сериозна конкуренция на тютюневия сектор, съсредоточен в Хавана.

Второто голямо преселение на кубински тютюневи производители се случва след идването на Фидел Кастро на власт. Главна причина за това били опасенията от национализации и конфискации на имуществото, които започнали да се извършват веднага след преврата.
Ембаргото, което САЩ налага на Куба през 1962 г. включва и кубинските пури. Сега условията за разцвет на тютюневата промишленост в останалата част на Централна Америка стават несравнимо по-добри.

В известна степен възхищението от кубинските пури се дължи повече на тяхното славно минало, тъй като затруднената търговия и пренебрежението към традициите постепенно променя тяхното качество. Пурите,които се правят в Куба, са силни и ароматни, но много от пушачите имат нужда от разнообразие и го намират именно с помощта на доминиканските пури.

Сортовете, които се отглеждат в Доминиканската република са разнообразни. За по-меките и леки пури се използва местният сорт olor dominicano. Сортът piloto cubano, идващ от Куба, е с богат аромат и силен вкус, а третият особено популярен сорт е san vicente, който е разновидност на piloto cubano.
В болшинството от случаите доминиканските производители внасят увивния лист от Никарагуа, Еквадор, Хондурас, Мексико и др. Счита се, че едни от най-хубавите увивни листове се произвеждат в Суматра и Камерун.

Понякога увивният лист идва от Кънектикът (САЩ), при марки като Avo, Griffins, Davidoff и Juan Clemente. Той е характерен с по-тъмния си цвят и ясно изразения си аромат. Препоръчваме ви пурите A. Fuente Anejo Riserva No. 48, Avo Maduro No. 2, P.G. Connoisseur Maduro и Griffin Maduro Тоrо.
Пурите Knockando са с лист от Никарагуа, а Carlos Fuente с лист от Камерун.
Някои специални доминиканки пури са с изискан конячен аромат.

ИЗТОЧНИК: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=7&articleId=2505

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme