Какво прави една пура специална?




Пурите са една от изисканите наслади на живота. Важно е как ще погледнете на пурата, какъв подход ще имате към нея и какво ще бъде вашето отношение.
Влизането в магазин за пури за почитателя на пури е подобно на влюбване в много жени от пръв поглед. Този харем е по-достъпен, отколкото очаквате, стига да имате око и ръка за това.

Първото, за което трябва да внимавате е: пурата трябва да е направена на ръка. Това означава, че на нея трябва да е написано „напълно изработена на ръка” (на испански „totalmente a mano” или на английски „totally by hand”, в зависимост от произхода на пурата). Такъв знак ще има както на кутията, така и на самата лента на пурата.
Не ви върши работа надписът „изработена на ръка” (на английски „made by hand” или на испански „hecho a mano”), както и „опакована на ръка” (на английски „packed by hand” и на испански „envuelto a mano”). Тези два надписа са подобни, но и двата означават частична машинна обработка.

От там нататък вече става въпрос изцяло за вашия вкус и възможностите ви.

Произход

Многократно сме ви разказвали за различните страни, които произвеждат пури, за историята и особеностите на това производство. Ще споменем отново, че най-добрият район си устава Вуелта Абахо в Куба.
Можем условно да подредим останалите страни така: Доминиканската Република, Никарагуа, Хондурас и Еквадор. Подчертаваме отново, че много от производителите в тези държави, правят пури с листа от растения, чиито семена са внесени от Куба.

Марка

Ако все още нямате достатъчно опит, единственото, което можем да ви посъветваме е да се стремите да опитате възможно най-много марки. По този начин не само ще откриете онази, която ви допада най-много, а и ще развиете сетивата си и ще можете да се насладите по-пълноценно на пурите.
Сред водещите марки по света можем да споменем: Padrоn, Partagas, Macanudo, Davidoff of Geneva и Cohiba.

Размер

Мерките, които имат значение за вкуса на една пура, са дължината и диаметърът. Дължината се измерва най-често в инчове, а диаметърът – в 1/64 от инча (отбелязва се като номер на пръстена).
Общо взето едни от най-малките са Petit Coronas, а от най-големите са Double Coronas.
Счита се за проява на лош вкус пурата да се изгаси предварително или да се смачка.

Форма

Класическата форма на пурата е „правата”, наричана още тръбовидна. Другите форми се наричат „figurados”. Те могат да са заострени в единия край, да имат удебелена част, да са ъгловидни и дори да са няколко преплетени пури.

Реколта

Става въпрос за годината, от която е реколтата тютюн, а не кога е изработена самата пура. Производителите посочват само тютюна от определена година за „избрана реколта” (vintage). Най-често това са пури, които са по-скъпи и съдържат тютюн само от една година. Обикновено тяхното производство е лимитирано.
По старите пури трябва да се съхраняват правилно за да запазят качествата си. Една отлежала пура може да се подобри с времето, но не трябва да стои прекалено дълго.

Цвят

Цветът на външния увивен лист се категоризира по скала с 6 основни цвята: от Claro claro (светло зелено) до Oscuro (почти черно). Колкото по тъмна е една пура, толкова по-наситен и остър е вкусът й. Цветът на пурата трябва да е равномерен!

ИЗТОЧНИК:http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=7&articleId=2895

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme