Как да съчетаваме коктейли и храна




Съвети за чудесни комбинации

Прилагайте логика
Не е нужно да сте голям „миксолог”, за да измислите добри съчетания.Просто трябва да помислите за вкусови асоциации. „Зехтин в дадено ястие може да ви отведе до лимона. Ако използвате маслен сос, може да поискате да използвате ванилия”.

Сравнявайте и противопоставяйте
Коктейлът може да допълва дадено ястие или с подобен, или с различен на неговия вкус. Хората, които правят съчетания с барбекю, често пъти използват бърбън. В тези случаи опушеният вкус на месото си подхожда с подобния аромат на напитката. Ако ядете нещо много люто изберете напитка с разхлаждащ вкус, например „Мохито”.

Добавяйте подправки
Джодженът придава приятен привкус на джулепите и мохитата, така че защо да се ограничавате само с него? Подправките са чудесно средство за съчетаване на коктейли и храни. Използвайте ги за допълване на сходни вкусове в храни и за по-голяма изисканост на коктейлите. Към текилата често се прибавя градински чай, а към джина – розмарин. Добавянето на подправки не винаги прави коктейлите мътни, защото за постигане на желания аромат е достатъчна само една щипка от тях.

Допълвайте, не се борете с вкуса
Не избирайте коктейл, чийто вкус е по-силен от този на ястието например, уиски със сурови миди или бордо със суши.

По-леко с алкохола
Коктейлите съдържат по-малко алкохол, отколкото мнозинството хора си мислят. След смесването на алкохолната течност с цитрусов сок или обикновен сироп и разреждането й с разбъркания лед, алкохолното съдържание на напитката пада до или под 20 градуса. Въпреки това, недейте да съчетавате по-силните коктейли, като например „Oldfashion”, с ястия с подчертано слаби аромати.

Преценявайте пълнотата
Когато към храната сервирате коктейли, не мислете само за техния аромат, но и за пълнотата на вкуса, който оставят в устата. Ябълковият сок оставя съвсем различен вторичен вкус от този на доматения сок, или на газираната вода. Както с десерта бихте сервирали Sauterns, така би трябвало да помислите за по-плътен коктейл за завършек на храненето.

Използвайте въображение
Уил Голдфарб, известен с новаторските си печива в Ню Йорк, е голям почитател на необичайните комбинации, смело съчетавайки своите сладки със сухи червени вина и предлага привидно противоречиви по аромати коктейли. Така например, вместо да сервира много сладки коктейли с шоколадовите десерти, той подбира по-леки и по-кисели, в които има богати на аромат кафяви питиета от рода на коняците и уискитата. За пайове с плодове Голдфарб предлага по-сладки коктейли за овладяване на тортовия привкус. Той припомня, че не съществуват правила и че най-важното е вкусовите съчетания да са сполучливи.

Източник:http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=7&articleId=804

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme