Гурме изкушения: Сирената


Fromage Bleu



Синьо сирене (Fromage Bleu)
Всяко Синьо сирене, което човек опита, има различен вид, оттенък и привкус. Синята му текстура, аромата и остротата на вкуса се засилват докато сиренето зрее. Всичко зависи от възрастта му и помага то да бъде преоткривано всеки път.
Синьото сирене може да бъде сервирано заедно със салати, круши, стафиди, смокини и орехи. Вината, които подхождат към него, са Каберне Совиньон, Шира и Зинфандел. Синьото сирене може да се поднесе с порто или плодов сок.

Бри (Brie)
Това сирене е със зрял и наситен маслен вкус. Под меката ядлива коричка се намира гладката и мека вътрешност, която е бяла или жълта на цвят и не само изглежда елегантна, а и има елегантен вкус. То върви добре с гъби или други земни тонове, и ще отведе въображението ви на романтичен пикник на поляна с диви цветя.
Сиренето Бри леко омеква от стайната температура и подхожда също на крекери, зелени ябълки, ягоди, круши, пъпеши, грозде и орехи.
Сред вината, които са подходящи в компания на сиренето Бри е шампанското, шардоне, пино ноар и др.

Камамбер (Camembert)
Невъзможно е да бъдат хванати всички нюанси на сиренето Камамбер. Първоначалният вкус може да бъде мек, възсолен, маслен и наситен с аромат. Друг може да открие, че е подчертан вкусът на гъби, чесън или ядки.
Единствената възможност е да се отдадете на вкуса и да не спирате да ядете, в комбинации с пъпеши, грозде и горски плодове.
Меката маслена вътрешност на сиренето и наситения му вкус ще доставят истинско удоволствие на ценителите, особено в съчетание с шампанско, червени вина и сайдер.

Чедар (Cheddar)
Трудно можем да си представим време или място, на което сиренето Чедар да не е добре дошло. Вкусът му може да бъде мек и да притежава нюансите на ядки, масло и мляко, но може да стане силен и остър. Ако искате само да се докоснете до острието на вкуса му – опитайте бяло сирене Чедар, но ако търсите по леко и продължително усещане – пушените сирена Чедар ще бъдат по-подходящи.
Сиренето Чедар прави незабравим вкуса на супи, сосове, салати, сандвичи и деликатеси, без да изгубва ясния си вкус. Вината, които вървят към него, са шардоне, совиньон блан, ризлинг, каберне совиньон и пино ноар.

Фета (Feta)
В ранната гръцка митология талантът да се прави сирене е наречена „безкрайно ценна дарба“ и най-вероятно са имали предвид сиренето Фета. Въпреки че традиционно то се прави от козе мляко, някои компании започват да го произвеждат и от краве мляко. Съхранението и зреенето на сиренето правят вкуса му солен, средиземноморски, с оттенъци на зеленчуци и морска храна. Сиренето Фета върви с месо, маслини и пълнозърнест хляб. То е подходяща комбинация с Божоле и млади вина с наситен плодов вкус и аромат.

Горгондзола (Gorgonzola)
Зелените оттенъци и нишки на сиренето Горгондзола са знак, напомнящ украсата на синьото сирене. Когато е младо сиренето Горгондзола е по-меко и маслено, а с времето вкусовите му и ароматни качества се засилват. Почитателите на този деликатес го съчетават със салати, плодове, сосове и дресинги. Известни са две разновидности – Piccante, която е по-остра, и Dolce, която има сладък оттенък. Класическа е комбинацията с вино Амароне, но каберне совиньон също е подходящо.

Гауда (Gouda)
Някои хора запомнят сиренето гауда заради восъчната му обвивка, но истинските ценители никога не забравят зрялата му мекота и карамеления му аромат. Когато престои, вкусът на сиренето гауда запазва сладостта си, но става по остър, а пушената гауда притежава мускатен привкус. Младото сирене гауда обикновено е в червена обвивка, отлежалото има жълта, а пушеното има кафява или черна.
Младото сирене гауда върви с круши, пъпеши, кайсии и череши. Старото е по подходящо за ябълки, ядки и черен хляб. Това сирене върви с шардоне и мерло, но още по добре е с шира, зинфандел и гевюрцтраминер.

Маскарпоне (Mascarpone)
Някои оприличават това сирене на облак, затворен в контейнер. То е плътно, кремаво, сладко и незабравимо. Както в родината му – Италия, така и извън нея, то се счита за изключително десертно сирене, подходящо за пълнеж или поливка. Популярни добавки към сиренето Маскарпоне са плодовете и особено горските плодове, смокините или леките десерти. Вината, които му подхождат, са шампанското, шардоне, но и подходящи напитки са също кафето и ликьорите.

Моцарела (Mozzarella)
Сиренето Моцарела се дели на два типа: първият тип сирене е меко и бяло, съхранявано във вода, а вторият е бледожълт и плътен. Първият е деликатен, млечен и неустоим в компанията на салата. Вторият също е неустоим, но освен със зеленчуци, си подхожда заедно с пица и сандвичи, гъби, маслини, червени чушки. Изборът зависи от вас.
Подходящи вина са шардоне, совиньон блан, пино ноар, шира и ризлинг.

Проволоне (Provolone)
Автентичното италианско сирене Проволоне е плътно, независимо от възрастта си и ярко. С времето то се втвърдява, може да се добавя към салати и други блюда, или да бъде гарнирано само с круши, грозде, смокини, маслини и чушки. Неговият вкус е по-силен от този на Моцарелата и му подхождат вина като бордо, мерло и санджовезе.

Пармезан (Parmesan)
В действителност в сиренето Пармезан има повече, отколкото пише или се вижда. Истинското италианско сирене Пармезан е маслено, а и притежава запомнящ се аромат и привкус на ядки. То е твърдо и трошливо и може да се яде отделно или като допълнение към картофи, спагети и пица, превръщайки тези блюда в кулинарни шедьоври. Разбира се му подхождат и круши, грозде, смокини и пъпеш. Вината, които очертават по-ясно вкуса му, са гевюрцтраминер, ризлинг и совиньон блан.

Рискота (Ricotta)
Това е влажно, гладко сирене, чийто вкус е сладникав. То е на голяма почит в италианската кухня и си подхожда с типичните италиански ястия, особено когато се добавят зеленчуци и подправки. То е подходящо и в компанията на други сирена, като например Маскарпоне. Към него вървят вина с плодов аромат като малбек и зинфандел.

Швейцарско сирене Ементал (Emmental)
Проверете размера и цвета на дупките, за да се убедите, че е точно Ементал, а не друго швейцарско сирене. Вкусовете могат да бъдат както меки и сладки, така и остри и пиперливи. В повечето случаи е полутвърдо и с привкус на ядки. Сиренето Ементал подхожда идеално на месни деликатеси, както и на череши, ябълки и круши. Вината, които вървят заедно с него, са мерло, пино ноар или каберне совиньон.

Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=7&articleId=969

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme