Топ 10: Ботанически Градини по Света


Ботаническата градина в Бруклин, Ню Йорк



1.Ботаническата градина в Бруклин, Ню Йорк
Открита през 1910 година огромната градина има над 12 000 растителни вида и отделни градини с тематични имена. В градината на Шекспир например можете спокойно да се пренесете в интериора на „Ромео и Жулиета“ и да поседнете сред уникалната красота на Бонзай-музеят, откриващ над 200 вида от растението. Бруклинската ботаническа градина е известна с още един уникат-това е най-рядкото, най-дългото и с най-силен мирис цвете на планетата, наречено с подобаващо дългото име Sumatran Amorphophallus titanium.

2.Кирстенбош, Южна Африка
Това е националната ботаническа градина на Южна Африка, разположена в планината на Кейп Таун. Открита през 1913 градината е първата такава в Южна Африка, която развъжда цветя от най-различни точки на света и забележете, само там и никъде другаде може да видите технологията на отглеждане чрез разговор. Най-известната запазена марка на „Кирстенбош“ е цветето „Мандела голд“ в чест на Нелсън Мандела.

3.Киото, Япония
Ботаническата градина на Киото датира от 11 век и е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, тъй като в сърцето й пулсира храм в чест на Буда. Преоткрита през 1994 година, днес тя е често е наричана като градината на Буда. В типичният си азиатски стил, ботаническата градина на Киото често отваря врати и за сватбени церемонии.

4.Jardin Botanique de Montreal, Монреал
Ботаническата градина на Квебек е открита през 1931 година и е изцяло климатизирана за условията на суровата канадска зима. Уникалната градина впечатлява с над 160 000 вида живи пеперуди и редките кралски пеперуди и на практика е единственото място в света, където този вид пеперуда се отглежда по изкуствен път.

5.Reid's Palace, Мадейра
Ботаническата градина на Мадейра, Португалия е една от най-старите в света и е създадена под егидата на барон Уилиям Рейд, един от най-богатите португалски мъже тогава. В сърцето на градината се издига огромен дворец, а около него има над 10 вида различни градини, една от които днес официално носи името Уинстън Чърчил, в чест на политика, който писал мемоарите си именно в ботаническата градина на барон Рейд. Сред другите известни градини е тази, в която самият Джордж Бърнард Шоу се е научил да танцува танго.

6.Ботаническата градина „Клод Моне“, Франция
Независимо колкото и пъти да гледате прочутата картина на Моне-“Водни лилии“, няма нищо по-добре от цяла градина посветена на водните лилии. Построена през 1889 година, тя всъщност е била имението, където художникът живял и рисувал до смъртта си през 1926 година.

7. Националната ботаническа градина на Сейшелите
Тази градина има 107-годишна история и я наричат бижуто на Сейшелите. Огромната градина, разположена на 5 дка площ е обградена от палми, над 100 вида тропически цветя и лиани. Култивираната джунгла в ботаническата градина на Сейшелите се слави и със собствено производство палми, които могат да бъдат видени само в тази градина.

8.Biltmore Estate, Южна Каролина
В Ашвил, Южна Каролина определено може да забравите усещането си за време. Тази градина е построена в началото на 20 век. Милионерът Джордж Вандербилт е неин създател, а градината е истински микс от флора и архитектура. Тук има над 20 различни градини, всяка от които представлява стила на различна държава. Сред най-посещаваните е Английската градина с азалии, която открива невероятна гледка.

9.Tohono Chul Park, Аризона
Аризонската мечта е парк, пълен с цветове и вариации от растителност, култивирана тук за да показва многообразието на света. Създадена през 1937 година тя е известна и като медицинската градина, тъй като в нея се отглеждат и редки видове растения, предназначени изцяло за създаването на лекарства.

10.Ботаническите градини на Андромеда, Барбадос
Националната ботаническа градина на Барбадос се слави като една от най-красивите на Карибите, а името й е в чест на съзвездието Андромеда. Тук можете да видите и едни от най-красивите водопади в света.
Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=6&articleId=1179

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme