Топ 10: Места със смайващи ледници





Независимо дали предпочитате Антарктика или Пакистан за вашето ледено пътешествие, не се колебайте да изследвате най-внушителните ледници по света. Блясъкът и спокойствието им вдъхновява десетки поколения и карат много от пътешествениците да се връщат към тях и да ги покоряват отново.

Биафо, Пакистан
Ледникът Биафо е дълъг 63 км и е разположен в планинската верига Каракорам, която понякога се счита за част от Хималаите. Мнозина приемат предизвикателството да тръгнат по него и да видят Снежното езеро, заобиколено от върховете на Пакистан.
В Пакистан се намират и огромните ледници Сиачен, висок 5753 м.

Перито Морено, Аржентина
В отдалечените южни части на Аржентина, близо до града Ел Калафате, се намира ледника Перито Морено. Цялата област Патагония е изпълнена с ледници, но само се движат и той е един от тях. Щастливите посетители виждат огромни, свличащи се ледени маси.

Заливът на ледниците, Аляска, САЩ
Аляска е дом на повече от 100 хиляди ледници, повечето от които са с внушителни размери. Там се намира и Националния парк на ледниците. Пътешествието с лодка из околността ще ви даде възможност да видите ледници като Марджери и Гран Пасифик.

Фуртвенглер, Килиманджаро, Танзания
За изчезващите ледници на планинския масив Килиманджаро, се говори много. През последните десетилетия те са изгубили повече от 80% от масата си и до десетина години ще са изчезнали. Най-известният от тях е Фуртвенглер, близо до върха.

Пастерзе, Австрия
Той се намира при най-високата австрийска планина и в днешно време е около 7 км дълъг – най-дългият от 925-те ледника в страната. За съжаление се очаква той да изгуби 60% от масата си до края на века, но засега всеки може да му се любува, заедно с красивата планинска гледка.

Ватнайокул, Исландия
Всеки, който някога се е чудил защо Исландия е кръстена така (букв. „Земя на леда“), вероятно ще намери отговора, когато разбере, че най-големият ледник в страната, Ватнайокул, покрива 8% от територията й. Площта му е 8100 км2. Близо до центъра му има действащи вулкани и посетителите могат да посетят термалните извори в пещерите на ледника.

Байшуи, Китай
Още един внушителен ледник се смалява през последните десетилетия, но все така остава най-популярната атракция в провинцията Юнан. Байшуи част от планината Юлонг и достига височина от 4100 м.

Фокс & Франц Йосеф, Нова Зеландия
Тези два айсберга са единствените в света, които се увеличават не нагоре, а надолу, към тропическата джунгла. Те могат да бъдат видени с разходка в околността, с възможно спускане в пукнатини и пещери, или от хеликоптер.

Атабаска, Канада
Той е част от Колумбийското ледено поле (Канада), система от ледници в Скалистите планини. Той вече е изгубил половината от обема си, но е дълъг 6 км. Той е един от най-популярните в района, но посетителите трябва да бъдат внимателни заради срутванията.

Федченко, Русия
В планината Памир, централен Таджикистан, се намира 77-километров ледник, който е най-дългият в света (в неполярните области). Той е открит още през 1878 г. и в последните години също започва да се смалява.

Аустфона, Норвегия
Това е „ледената шапка“ с една от най-големите площи в света - 1900 км2. Дебелината на ледената покривка достига 560 м, което е сравнително малко с повечето други изброени.
Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=6&articleId=1460

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme