20 места, заплашени от глобалното затопляне


Големият бариерен риф, Австралия



Глобалното затопляне може да промени много места, да направи техния климат по-благоприятен - а други просто да унищожи. Забележителности, намиращи се край брега, и хабитати на редки животни и птици предстои да се променят или да изчезнат. Много водещи дестинации, прочути с красотата си, могат да изгубят своята привлекателност, а цели държави, като Холандия например, са заплашени да останат под морската повърхност.

Палау, Микронезия
Този малък тихоокеански остров е място, което се радва на голямо внимание през последните години, тъй като е обявен за едно от Седемте подводни чудеса на света. Това са места, които са от особено значение за морските изследователи заради богатия си подводен живот. Но това кътче може да се промени или да изчезне напълно.

Големият бариерен риф, Австралия
Това прочуто място за гмуркачите също е заплашено от глобалното затопляне. Покачването на температурата на водата, промяната на нейната киселинност и състав вече има негативно въздействие върху коралите на Големия бариерен риф. Една от причините е парниковият ефект и вредните емисии в страната.

Малдивите (Индийския океан)
Близо до бреговете на Индия са Малдивите, които могат да понесат огромни щети от глобалното затопляне, които ще доведат до изчезването от картата както на тази държава, така и на малката й нация. Учените смятат че островът ще изчезне в заобикалящия го океан след около век.

Вирджински острови (Карибско море)
Туристите пътуват за Вирджински острови за да се радват на прохладните води и живописните заливи и плажове. Природата там може значително да се промени и да стане негостоприемна както за хората, така и за животните заради ефекта на глобалното затопляне.

Островите Кук (Тихия океан)
Проблемите, които така заплашително приближават Вирджински острови се отнасят и за много други места – като например Островите Кук, разположени в близост до Нова Зеландия. Основният източник на средства за тях е туризмът, но той ще отпадне с проблемите, доведени от глобалното затопляне.

Галапагос острови (Тихия океан)
Това е не само място, прочуто със своята красота, а и известно със своята флора и фауна. В науката тези острови са известни и с това, че тук идва Чарлз Дарвин за да работи върху своята еволюционна теория. Туристите могат не само да се радват на природата, а и да научат много за биологията.

Бариерният риф на Белиз
Малката централно-американска държава Белиз се радва на това, че в нейни води се намира най-големия риф на Карибите и един от на-големите в света. Това е една от най-значимите туристически атракции там, но щетите от глобалното затопляне се разрастват, въпреки опитите да се защити това място.

Рифовете на Червено море
Още едни популярни сред гмуркачите рифове, тези в Червено море, могат да бъдат изгубени завинаги, в това число и забележителните рифове, лежащи близо до брега до Шарм ел-Шейх. Надежда има заради уникалният опит да се замести рифът с нов, което ще позволи на туризма тук да процъфтява по-дълго.

Токио, Япония
Мегаполисът Токио също трябва да се справи по-бързо с проблемите на глобалното затопляне, главно защото температурите там се повишават пет пъти по-бързо отколкото на други места. Микроклиматът се променя така стремително, че засега е невъзможно да се прецени пълният мащаб на промените и как хората ще бъдат засегнати от тях.

Лондон, Великобритания
Не само природни забележителности, а много исторически центрове и големи градове трябва да намерят по-скоро решение на проблема за глобалното затопляне. Някои от тях за директно заплашени да бъдат потопени заради покачването на морското равнище. Лондон е един от тези градове и учените твърдят, че до сто години той може да се окаже под водата.

Ню Йорк, САЩ
При прекосяването на Атлантика човек ще попадне на още едно пристанище, което трябва да се справи със заплахата на глобалното затопляне. Това е Ню Йорк, който също може да бъде наводнен по-скоро от другите пристанища. Градът сериозно се е съсредоточил върху разрешаването на проблемите си с глобалното затопляне, но бъдещето му е все още неясно.

Ню Орлианс, САЩ
Столицата на Луизиана е една от заплашените заради резките климатични промени, които според някои учени водят до по-опустошителни урагани в областта. Градът все още не се е възстановил от урагана Катрина през 2005 г., а нивото и температурите на Карибско море и Атлантическия океан продължават да се покачват.

Джакарта, Индонезия
Столицата на Индонезия вече изпитва сериозни трудности с наводненията там от 2007 г., за които мнозина обвиняват глобалното затопляне. В Джакарта живеят повече от 20 милиона души, без да се броят околностите на града, и щетите могат да бъдат огромни.

Планината Килиманджаро, Танзания
Ледовете на планинския масив Килиманджаро също са започнали да се топят. Ледената шапка, която покрива върховете на изгасналия вулкан, могат да изчезнат до 10 години. Покачването на температурите може да окаже сериозно влияние и на природата в региона.

Националният парк Йелоустоун, САЩ
Този парк има историческо значение като най-стария в страната. Това е място, което наистина е способно да те отведе назад във времето, със запазената си природа, редки диви животни и птици. Гейзерите и скалните образувания привличат туристи от цял свят, но щетите, настъпващи с глобалното затопляне могат да се окажат непоправими.

Езерото Байкал, Русия
Сибирското езеро Байкал, което е известно като най-дълбокото в света и най-голямото съществуващо сладководно езеро, също е заплашено. Учените първоначално се надяват, че огромният му размер ще го запази, но температурата на водата се покачва. Това може да промени коренно островите в езерото, които отскоро започнаха да привличат вниманието на туристите.

Националният ледников парк, САЩ
Този парк е разположен в Монтана и се радва на изключителна популярност както на туристи от цялата страна, така и на такива от чужбина. Тази природна забележителност е на път да бъде унищожена от глобалното затопляне. Ледниците в парка са намалели от 150 на 26 за последния век и половина.

Колумбийският ледник, САЩ
Колумбийският ледник е най-големият в Аляска и бързо се топи, като резултат от глобалните климатични промени. Той е една от любимите забележителности на посетителите на Аляска, но обиколките около него стават все по трудни, тъй като той се променя, измества и смалява. Това води до необратими промени в цялата околност.

Долината на смъртта, САЩ
Повечето места, заплашени от глобалното затопляне, са били студени или предстои да бъдат наводнени. „Заплашено място“ е обаче и едно от най-горещите места на планетата, „Долината на смъртта“ в Калифорния, който има статут на парк, но тази пещ скоро може да стане невъзможна за прекосяване заради изпепеляващите горещини.

Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=6&articleId=1743

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme