Топ 10: Водопади в света


Игуазу



Когато планирате следващата си почивка включете някое от тези приказни местенца в плана си и се насладете на божествени гледки.

10. Хуангуошу

Най-красивият и най-известен водопад на Китай е една от любимите туристически дестинации там. Мощна падаща маса вода, обградена с уникална зеленина и височина от 740 м го прави най-високият такъв в цяла Азия.

9. Ейнджъл фолс

Водопадите на Венецуела неслучайно носят името „ангелски”. Те са с височина 979 метра и са най-високите на земята. Красотата им е несравнима, а огромната струя падаща вода и скалите хипнотизират. Водопадът е обявен за национално световно богатство.

8. Йосимите фолс

Още един брилянтен водопад, този път в Северна Америка, сниман хиляди пъти в холивудски истории и неслучайно обявен за един от най-красивите в света. Височината му е 740 метра и е сред атракциите на страната.

7.Гълфос

Разположеният в Исландия водопад Гълфос е обявен за най-пленителната гледка в страната. Широк цели 20 метра и висок близо 32, Гълфос поразява не с размери, а с невероятната игра на водата върху заснежените процепи на скалите.

6. Шошони

Американските водопади със странно име, са наричани още Ниагара на Запада. Широчината му е огромните 274 метра, а височината му 64 метра. В Америка той е посочен като един от националните символи на страната.

5. Джог фолс

Индия винаги е била екзотична страна, но тези водопади определено внасят още една причина да си покачим адреналина. Стихийна падаща вода е разположена на 273 метрова височина. Гледката на този водопад е несравнима. Наричан е още „дръзкия водопад”, а през различните сезони той променя формата си.

4. Детифос

Най-могъщият водопад на Европа се намира в Исландия, а шумът от него просто заглушава, особено когато през летния сезон на студената страна, ледът се топи и струята му пада зашеметяващо бързо. Една от гледките, които всява истински респект за почитателите на природните феномени.

3. Виктория фолс

Водопадите, разположени точно на границата между Замбия и Зимбабве, носят името на английската кралица Виктория и са една от наистина кралските гледки в света. Точно този водопад не е нито от най-широките, нито от най-високите. Местното му наречие обаче говори само по себе си. Mosi-Oa-Tunya, което в буквален превод означава „дим, който гърми”. Виктория е и водопадът с най-голямата падаща маса вода в света.

2. Ниагара

Най-известният водопад в света няма как да бъде подминат от нито една класация. Разположен на границата между Канада и Щатите, това е и водопадът влязъл в рекордите на Гинес като една от петте най-посещавани природни гледки в света. За мнозина той остава номер 1 въпреки, че не е нито най-високият, нито най-широкият такъв. Красотата му обаче остава легендарна.

1. Игуазу

Водопадът, наричан още „майка на водопадите” се простира на 3 километра и е разделителна граница между Аржентина и Бразилия. Водите му гръмовно се спускат от височина равна на 24-етажна сграда, а за сравнение дори Ниагара изглежда нищожна. Той е официално в класацията на 100-те чудеса на света и местните го наричат „най-опасния” водопад в света. Вижте сами!
Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=6&articleId=2141

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme