Топ 10: Плажове с акули





В сънищата ви има ли място за някоя заплашително голяма акула с непроницаемо тъмни очи? Когато видите тяло във водата, представяте ли си веднага чудовище с остри зъби, което ви дебне под повърхността. Ако в такива моменти сърцето ви бие по-бързо и това ви харесва, то продължете да четете.
Вероятността да бъдете ударен от гръм, от падащ кокосов орех или да паднете в дупка в пясъка обикновено е много по-голяма от тази да се спречкате с акула. Да не говорим за огромната вероятност от просто удавяне. Най-често нападенията на акули са случайни.
Акулите обаче имат лош PR, който се дължи главно на филма „Челюсти”, който има смразяващ саундтрак и множество кървави сцени. В света има над 400 вида акули и само 30 от тях нападат хора. Само три вида акули правят това по-често – голямата бяла акула, тигровата акула и акулата-бик. Въпреки внимателното отношение към акулите, все пак има инциденти, които на някои места са доста чести.

Хонконг, Китай

Плажовете на Хонконг не са имали нападения от акули през последните години, но в средата на 90-те това е било сериозен проблем. Сега около плажовете има система от мрежи, но кой знае дали злото не може да се промъкне под тях?

Река Тигрис, Иран

Имаме малко лоши новини. Акулите-бикове могат да плуват дълго време в реките, докато си търсят закуска. Този вдъхновяващ за науката феномен е причина в Иран да продължават да се случват инциденти.

Плажът Болинас, северна Калифорния, САЩ

Малкият плаж Болинас е усамотено място на север от Сн Франциско. Заедно със съседните плажове Стинсън и Пойнт Рейес, Болинас е част от „червения триъгълник”, в който има особено много бели акули.

Заливът Коси, Южна Африка

Близо до границата с Мозамбик се намира едно покоряващо с красотата си място. Заливът Коси има четири езера, които са свързани с Индийския океан, а акулите-бикове често се разхождат до тук за храна.

Кокосовия остров, Коста Рика

До тихоокеанския бряг на Косна Рика се намира Кокосовия остров, който е вдъхновил филми като „Джурасик парк” и „Робинзон Крузо”. Тук има особено голям брой акули, а акулите-чукове се събират като гълъбите във Флоренция.

Ресифе, Бразилия

Очарователният плаж Ресифе се намира на североизточния бряг на Бразилия. Рифовете тук привличат както водолази и сърфисти, така и акули. Местната природа и традиции си заслужават да дойдете тук, дори и да не се осмелите да влезете твърде навътре във водата.

Островите Вава’у, Тонга

Тази малка група острови е част от архипелага Тонга се счита за една от дестинациите, в които акулите ще се отправят, преследвани от климатичните промени.

Алеята на акулите, Южна Африка

„Алеята на акулите” е тесен канал между два малки крайбрежни острова близо до очарователното рибарско селце Гансбаай, източно от Кейп Таун. Тук пребивава и една от най-големите в света групи от бели акули.

Брисбейн, Австралия

Австралийските крайбрежни води са пълни с най различни видове плувци и акули. Най-много нападения са регистрирани близо до източния бряг, където топлите води привличат много големи бели акули.

Плажът Ню Смирна, Флорида, САЩ

Какво ще се случи ако смесите място с божествена красота, субтропичен климат и бели пясъци? Точно така: много туристи. Когато смените гледната точка към обедното меню, ще разберете защо тук идват и акули от най-различни видове и заглавия от типа „Акули нападат столицата на света”.

Източник:

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme