5 екзотични стила в интериора





Китайски стил

Интересът на Европа към Далечния Изток не е престава да бъде силен, още от пътешествието на Вашко да Гама. От там се внасят не само подправки, а и платове, порцелан, мебели, украшения от редки видове дърво и кост. Във всеки дворец има поне от една такава вещ, която е знак за престиж и вкус.
За нарастващата популярност на китайския интериор довежда своеобразната философска система фън шуй, която свързва съдбата и здравето на човека с космическата енергия. Посредникът между човека и космоса е домът. Традициите на това изкуство на благополучието са от преди 3000 години. От особено голямо значение е палитрата от цветове, която домакинът избира. Червеното например означава слънце, сила и късмет. Зеленото носи в себе си послание за мир.
Традиционни аксесоари са рогозките, дървените мебели, тапетите с пейзажи и животни, растенията и керамичните съдове. Прозорците са разположени един срещу друг, а леките завески са съпроводени от камбанки.
Включването на аквариум или друг водоизточник в дома е особено благоприятно, а огледалата, ветрилата и чадърите са също приятно допълнение. Ако не успеете да намерите бамбуков храст, сложете в ъгъла някое друго растение.

Марокански стил

Загадъчността на Мароко, арабската чувственост и екзотичност са въплътени в мароканския интериор. Въпреки че Мароко често е нападан от арабски и европейски народи, той успява да съхрани и да обогати традициите си.
Откритите тераси са много характерни за мароканските къщи, тъй като така се създава усещането за свързване на дома и гората. Балконите често са покрити в зеленина.
Вместо шкафове, е хубаво да използвате дълбоки ниши в стената. Силен акцент се поставя на арките и на орнаментите, украсяващи дома, които могат да бъдат сини, червени, златни, бели и др. Ако преобладават светлите тонове, то прозорците и вратите трябва да бъдат тъмни.
Таванът може да бъде украсен с дърворезба. Керамичните плочки са един от най-лесните за разпознаване декоративни детайли в мароканския интериор. Отличителна черта е и усещането за простор и въздух.
При обзавеждането преобладава меката мебел и възглавничките. Масите и столовете са от дърво или от желязо и могат да бъдат украсени със седеф, перли , сребро и др. и са произведения на занаятчийското изкуство. Дървените и глинените съдове, допълнени от абажури от цветно стъкло, ще създадат наистина вълшебна атмосфера.

Африкански стил

Ярките и топли цветове на африканския интериор могат да ви разведрят и да ви накарат да се почувствате по-щастлив. Свежите етно-идеи са изразени в палитра, състояща се от оранжево, жълто, пясъчно, кафяво и червено. Почти целият интериор е от дърво, най-често в тъмни тонове. Украсата може да бъде от глина, кожа и камък. Необработените или грубо оформени материали създават ефект за по-голяма близост с природата.

Най-търсени са екзотични кожи като тези на лъв, гепард, крокодил, слон, газела, жираф, антилопа. Животните и птиците могат да присъстват като рисунки или да бъдат изработени от глина и дърво. Техните контури са груби, както са груби и мебелите в този стил.

Индийски стил

Индийският стил е отдавна популярен в Европа. Веднага след завладяването на Индия от Великобритания, англичаните се връщат с богата плячка по домовете си. Те пренасяли със себе си не само произведения на изкуството, а и обичаи от тази страна. По този начин колонизирането на Индия води до създаването на традицията да се пие чай. Индийската философия, йога и будизма са още някои страни на този отговор, който Изтока дава на настъпващата европейска култура.

Възцарява се модата на индийските платове, плетените мебели, статуетките и килимите. Мебелите могат да бъдат също от орех или розово дърво. Те се правят на ръка и не са високи.
Атмосферата на удобство, разкош и радост се откроява на първо място от пъстрите цветове. Оранжевото, малиновото, червеното са някои от водещите цветове, които трябва да се съчетаят с мебелите. Мнозина предпочитат да започнат от завесите. Възглавничките са украсени с образи на животни, хора и богове, в тон с изображенията от камък, глина и дърво из помещението.

Една от решителните стъпки е да си вземете параван, който да раздели жилището ви на части. Той може да е от материали като коприна или да резбовано дърво, и дори от метал. Най-често е украсен със седеф, скъпоценни камъни и перли, като използваните мотиви и образи се променят според областта, от която произхождат. Хубаво е вратата да е сходна по стил.
Не забравяйте да сложите и цветя в стаята, свещите, които плават в съд с вода, и благовонните аромати.

Японски стил
Една от най-характерните черти на японския стил е минимализмът. Това е част от източната представа за дома, според която душевния мир на човека е далеч по-важен от пространството, което обитава. Празното пространство се приема като простор. Липсата на украса е нещо, което се цени много повече от най-богатата украса.
Традиционните японски мебели се разполагат близо до земята, а домакинските вещи се държат в шкафове. Традиционните пейзажи и изображения на животни по стените се приемат като естествена връзка между дома и външния свят.

В японския интериор също се употребяват паравани, но те са леки и почти прозрачни, в сравнение с тези, които се използват в континентална Азия.
В съвременния японски интериор се наблюдава неповторимо сливане на модерното с традиционното, като се запазва хармонията между идеите и материалите. Цветовете са меки, спокойни и топли и широко се използва бамбук, хартия и глина. Дървото запазва своите естествени цветове и мекота и по-рядко се лакира.

Тъмното дърво, златистите декоративни елементи, пясъчно-жълтите, матови тонове и рисунките на цветя са особено ефектно съчетание, тъй като създават усещане, което напомня на това в градина. В ъгъла можете да поставите сандъче, статуетка или бонсай, която изглежда още по-изискана на традиционно меката светлина. Из стаята има свитъци, които са символ на мъдростта и традицията.
Вечерно време се запалват свещи в порцеланови свещници.

Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=2&articleId=2542

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme