Новите 7 чудеса на Дуба



1. Dancing Towers

Разкрепостеният и нетрадиционен проект за трите, като че ли прегръщащи се в танц кули е дело на архитектката от иракски произход Заха Хадид. По странна ирония тройката, която ще се състои от една бизнес сграда, една жилищна сграда и хотел, се изгражда точно срещу офис комплекса Binary /Двойката/, също в етап на строителство. Интересното на архитектурното решение е, че трите сгради на „Танцуващите кули” са с обща основа, където ще бъдат разположени различни магазини и ресторанти. Бизнес
кулата и хотелът също ще бъдат свързани на върха си, за да образуват огромен панорамен ресторант. Очаква се проектът да бъде завършен през 2009 година.


2. Dubai Sport City

”Спортен град” в Дубай е в грандиозни мащаби. Това не е първото подобно строителство, но изгражданото на Dubai Sports City със сигурност е най-голямото. Целият комплекс е предвиден като малко градче, в което освен пълната гама от спортни съоръжения ще има жилищни сгради и търговски площи.
Строежът е в напреднала фаза и се предвижда до края на 2007 г. голяма част от съоръженията да бъдат готови. Очаква се Дубай да стане притегателен център за спортни състезания и за лагерни сборове на спортисти от цял свят.


3. Dubailand

Проектът „Дубайленд” е грандиозен и невероятен. В него се включват 16 отделни под проекта, които сами по себе си са огромни, а само площта, на която ще бъдат развити е почти 300 млн. кв. м. Сред тях са идеята за създаването на най-големия в света спортен център, Джурасик парк, Център на ислямската култура, Център на световната култура, Исторически музей на Дубай, Научен център.
Неизбежна част от проекта е и Mall of Arabia, който ще стане най-големият в света център за пазаруване.


4. Hydropolis

Изхождайки от факта, че 60% от повърхността на планетата плува във вода, архитектите на Hydropolis, първият в света подводен хотел, са се постарали да вкарат в морето още една "сирена", но този път от стомана и бетон. Единствен по рода си Hydropolis ще се простира на 1.1 млн. м2 площ , ще предлага на гостите си 220 тематични апартамента, МОЛ за пазаруване, бална зала, вили по островите на комплекса, ресторанти и кино комплекс. За сигурността на гостите си Hydropolis разполага дори с ракетна отбранителна система, разположена на 60 метра под водата. Ако се реализира Hydropolis Undersea Resort ще се превърне в една от най-големите съвременни конструкции в света, с размери колкото Hyde Park в Лондон.


5. The Apeiron island hotel

Дубай стана нарицателно име, когато става въпрос за архитектурен разкош. Поредното хрумване вече е в ход – изпълнителите от Sybarite Architects са се заели с поръчката на голяма хотелска верига, която желае да превземе не само брега, но и морето. The Apeiron island hotel е проектиран като седем-звезден хотел, с обща площ от 200 000 м2. Височината на сградата е 185 м., а в нея ще има 350 луксозни апартамента. Излишно е да се уточнява, че Apeiron ще предлага и невъзможни неща, за да се чувстват гостите му добре. Най-лудата идея е на последния етаж да бъде създадена гора, обитавана от хиляди видове пеперуди. Хотелът ще бъде изграден на собствен остров и ще разполага с частна лагуна, плажове, ресторанти, кино комплекс, магазини, художествена галерия, СПА център и конферентен център.


6. Burj Dubai

Още едно от бъдещите чудеса на днешното строителство е в Дубай. Бизнес кулата Burj Dubai, която в момента се изгражда, ще бъде най-високата сграда в света. Приблизителната му височина ще е около 800 метра, което е с около 40% процента повече от най-високата засега сграда Taipei 101. Бизнес сградата е по-висока от Petronas Towers в Малайзия (452 м) и Sears Tower в Чикаго (442 м). Burj Dubai вече има 141 етажа – повече от която и да било сграда в света.
За цялостното завършване на кулата от началото на строителството и ще са нужни общо 330 хил. куб. м бетон, 39 хил. тона стомана и 142 хил. кв. м стъкло. Тя ще има 56 асансьора, които ще се движат със скорост, варираща от 1,75 до 10 м в секунда.

До момента в строителството на кулата са използвани общо 318 000 куб. м бетон и 63 000 тона подсилващи стоманени конструкции, използват се десет крана и най-бързите в света асансьори за превоз на хора и материали.

Построяването на 141-те етажа отне 1225 дни след старта на работните дейности през януари 2004 г. Burj Dubai е част от мащабен проект на стойност 20 млрд. долара, който ще включва жилища, търговски и бизнес части. Развлекателните съоръжения включват четири басейна, ресторанти, барове, библиотека, зала за любители на пури и др.

Инвеститор е Emaar Properties, като към момента портфейлът на компанията възлиза на 60 млрд. долара.


7. The Opus

Опус е търговска кула класа ААА в район Бизнес Бей, Дубай и отразява страстта към иновации на Омниат Пропъртис (Omniyat Properties), както и творческия гений на архитекта Заха Хадид. Проектирана от носителят на награди архитект Хадид, „Опус” ще промени начина, по който възприемате търговските кули. Като революционна идея за офиси класа ААА с 87% ефективност. „Опус” ще обедини форма и функционалност, за да създаде офис зона, различна от всяка друга. „Опус” ще промени начинът, по който хората възприемат Вашата организация, стига да сте един от малкото привилегировани, които държат офис в нея. Както всеки друг проект на Омниат Пропъртис, тя е проектирана да предлага всяко удобство и всяка подробност, която е съществена необходимост при модерния ежедневен бизнес.

Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=2&articleId=46

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme