Кръстопът на търговията между континентите

Граничеща с Испания, но говореща на собствен език, Португалия е романтична. Народът ? се слави с откровеността си, богатата история и почитането на традициите.
Наглед малка, страната е една от най-старите в Европа. Португалия установява сегашните си граници още през 12-ти век и успява да ги задържи до днес.

През последните 20 години реформите в Португалия са видими. Правителството дава независимост на африканските колонии и страната се присъединява към ЕС през 1986 г.
Въпреки че Португалия е европейска държава, тя гледа към Атлантика и развива успешна търговия с други континети. В крайна сметка това е страната, която открива търговските пътища към Африка преди Христофор Колумб да стъпи в Америка. Повечето страни, които търгуват с Португалия откриват, че тамошните пазари се разширяват и диапазонът от предлагани стоки също нараства. Както при всяка малка страна и тук търговията и бизнесът се основават главно на личните връзки. Ако искате да развивате бизнес там, трябва да установите персонален контакт с всеки потенциален бизнес партньор. Португалия, освен като пазар за стоките ви, може да бъде и

добра база за търговия с Бразилия, Африка
и останалата част от Европа

Икономиката на Португалия придобива днешния си конкурентен вид след присъединяването към ЕС. През последните десет години страната се радва
на добре ориентирани правителства, благодарение на които приватизацията е повече от успешна. Така се либерализират икономиката, финансовият и телекомуникационният сектор. Благодарение на добрите икономически отчети в края на 1990 г. ЕС отпуска допълнителни инвестиции, с които помагат на Португалия да се развива икономически.

През последните години и на икономическо, и на правителствено ниво развитието е значително забавено.Това се дължи на микроикономическата реформа, провеждана там, която има за цел да повлияе върху икономическия потенциал в перспектива.
Най-вече се инвестира в индустриалните зони и инфраструктурата на страната, като финансите идват предимно от ЕС.

Автомобилният сектор е движеща сила в бизнеса
Автомобилната индустрия в Португалия дава работа на 80 000 души в около 10 000 компании (дистрибутори на автомобили, производители на авточасти, вносители/износители на части, поправка, ремонт и др.). Тази индустрия отчита над 6,6 млрд. евро приходи годишно, като по-голямата част идват от производството на резервни части и сглобяването им (над 4 млрд. евро).

Секторите, които имат най-добри позиции за развитие и просперитет в Португалия, са телекомуникации, автомобилостроене, компютри, интернет и периферия, медицинско оборудване, енергетика, франчайзинг и туризъм.
При износ на стоки в Португалия е най-добре да откриете представителство на вашата фирма там. Така ще имате стабилна основа и ще можете да установявате контакти с хората от вашия бранш на място.

Португалският е третия най-разпространен език в света – на него говорят около 200 млн. души.
Португалия е член на ООН от 1945 г., на НАТО от 1949 г., на Съвета на Европа от 1976 г., на ЕС от 1986 г. и поддържа дипломатически отношения със 180 страни по света.

Ако изнасяте стоките си за други страни от ЕС, няма да имате проблеми и в Португалия

Много е важно да разграничавате Португалия и Испания като различни пазари, при които важат различни маркетингови подходи.
Забавете темпото. Бизнесът тук не се движи толкова бързо, колкото в Северна Европа. Трябва да имате търпение, за да спечелите доверието на португалските си партньори.

Водещи вносители:
Испания 28,1 %, Германия 15 %, Франция 10,2 %, Италия
6,5 %, Англия 5,2 %, Холандия 4,5 %.
Водещи стоки внос:
Машини, транспортни съоръжения, химикали, петрол, текстил, земеделски продукти.
Водещи страни за износ:
Испания 20,3 %, Германия 18,4 %, Франция 12,6 %, Англия 10,5 %, САЩ 5,8 %, Италия 4,8 %, Белгия 4,5 %.
Водещи стоки износ:
Облекла и обувки, машини, химикали, корк, хартия
и консумативи.

80 % от общия износ на Португалия е към страните от ЕС

Приблизително такъв процент е и вносът на страната от ЕС. Това говори, че Португалия е намерила мястото си на пазара на Европа, като едновременно си е осигурила и стоки и потребители. Така страната може да участва наравно с другите ЕС членки в пан европейските корпоративни стратегии.
Дистрибуторите на хранителни стоки имат много добре развита мрежа. Достатъчно е да сключите договор със седалището им в Лисабон и оттам нататък стоките ви могат да се разпространяват и в Порто, Мадейра, Азорес и други по-големи градове.
В Португалия силно е застъпена т.нар. “улична търговия”, но трябва да се има предвид, че

хипер- и супермаркетите реализират над
70 % от всички продажби на стоки

Очаква се този процент да нарасне през следващите години.
За 20 години броят на ресторантите в страната от 25 000 стига до 90 000 в наши дни. Именно в този сектор се целят много чуждестранни вносители на храни и напитки. Голям интерес към ресторантьорството проявяват американските предприемачи, които обаче често не могат да преборят интензивната европейска конкуренция. Веригите ресторанти са 11 % от всички заведения за хранене там. Приходите в този бранш годишно надхвърлят 14 млрд. долара.

Източник: http://www.tbmagazine.net/%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme