Най-големите молове в света





Когато сте уморени от обикаляне на кварталния мол, спомнете си за онези, на които се налага да обикалят най-големите молове в света! Тези храмове са пръснати по целия свят и ще ви отнемат не само силите, а и ще уморят кредитните ви карти.

South China Mall

Този мол се намира в индустриалния град Донгуан, има площ от почти 604 хиляди м2 и 1500 магазина. В него има 7 зони: Амстердам, Париж, Рим, Венеция, Египет, Карибите и Калифорния. Молът е отворен през 2005 г., но все още не оперира с пълния си капацитет, главно заради затруднения транспорт до града.

Golden Resources Shopping Mall

Този мол се намира Пекин и има площ от 680 хиляди м2. Построяването и оборудването на неговите 6 етажа отнемат 20 месеца. Той е отворен през октомври 2004.

Central World

Това е най-големият мол и офис комплекс в Банкок. Той е собственост на Central Group. Площта, с която разполага е 800 хиляди м2, разпределена на 8 етажа. Неофициално той е наричан „Световен търговски център” и отваря врати през 1990 г.

SM Mall of Asia

SM Mall of Asia е най-големият мол на Филипините и има площ от 407 хиляди м2. Той е построен и опериран от SM Prime Holdings. Една от неговите атракции е първото кино IMAX в страната. Друга забележителност е първата в страната олимпийска пързалка за кънки с размери 60/30 м.

Dream Mall

В тайванския град Каохсиунг се намира най-големият мол в страната. Той има площ от 400 хиляди м2 и е проектиран от американската компания RTKL. Тържественото откриване се състои през Май 2007 г. В мола има ресторанти, кина, гимнастически салони и виенско колело.

West Edmonton Mall

В канадския град Едмонтън се намира West Edmonton Mall, който има площ от 350 хиляди м2, места за паркиране за 20 хиляди коли и 800 магазина. В мола работят повече от 23 хиляди души, а посетителите са повече от 28 милиона всяка година. Развлекателният парк на мола се нарича Fantasyland („земя на фантазията”), но това предизвиква сблъсък с Walt Disney Company, която има подобно царство в Disneyland.

Cevahir Shopping Centre

Откриването на Cevahir Shopping Centre в квартала Сисли (Истанбул) се състои през не толкова далечната 2005 г. Площта на мола е 348 хиляди м2 и това го прави най-големият в Европа.
Проектът включва търговска част и офиси, и е дело на американската компания Minoru Yamasaki & Associates. Строежът запова още през 1997 г.

SM City North EDSA

Този мол във Филипините е с впечатляващата площ от 332 хиляди м2. Това е първият търговски комплекс от този род, притежание на Хенри Си и неговата компания SM Prime Holdings, една от най-големите компании в страната. Още от откриването си през 1983 г. центърът е разширяван на няколко пъти и сега в нег има ресторанти, спортна част, зелени площи и 12 кино салона.

SM Megamall

Това е най-големият мол в бизнес квартала Ортигас на Метро Манила и е собственост на SM Prime Holdings. Молът има площ от 332 хиляди м2 – в него могат да се видят както конферентни зали, така и кина и пързалка за кънки. Мостът, който свързва двете главни здания, има хубави ресторанти.

Berjaya Times Square Kuala Lumpur Shopping Mall

Berjaya Times Square KL е огромно здание - неговата площ е 700 хиляди м2 и вътре се намира мол с площ 320 хиляди м2, където са разположени 1000 магазина, 65 места за хранене и др. Тук е също най-големият тематичен парк на Азия Cosmo's World и няколко луксозни киносалона.

Изтоник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=6&articleId=2476

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme