Най-добрите аквапаркове в света





Едно от най-популярните места за забавление по време на летните горещини са повече от 1600 аквапаркове (водни паркове) по света. Дори не е нужно да бъде лято – можете да се спускате по водните пързалки и да гледате през прозрачните стени как навън (например в Аляска) вали сняг.
Посетителите на аквапарковете нарастват всяка година, което означава, че и парковете ще продължат да се увеличават и разрастват. Дизайнерите се надпреварват да измислят и проектират най-вълнуващите развлечения. Millionaire.bg ви представя най-добрите от тях

Sunway Lagoon, Малайзия
Името на този парк означава буквално „лагуна на слънчевия път“. Това е най-големият аквапарк в Малайзия и една от задължителните туристически атракции в Куала Лумпур. Водните атракции са разделени на 3 района – Води на Африка, Свят на приключения и Дивия див Запад. Всяка една тематична област има свои вълнуващи водни приключения и дори пясъчен плаж за сърфинг с палми. Друго предизвикателство е вълнообразната пързалка Cameroon Climb.

Ocean Dome, Япония
Изумителният закрит воден комплекс е вторият най-голям в света – 30 000 м2. Неговата постройка е с най-голям покрив в света. В него има басейн с вълни и бряг, и вулкан с плаж дълъг 130 м, който е покрит с пясък от стрит мрамор, освен другите развлечения. На всеки час изригва гейзер – или по-правилно „изригваше“, тъй като Ocean Dome беше затворен през октомври 2007 г.

Tropical Islands, Германия
Германия е горда с това, че притежава най-големият закрит аквапарк в света, с площ от 60 000 м2 и също така най-голямата постройка без вътрешна опора в света. В Миналото там се е намирал хангар за цепелини, а сега тропическата джунгла, пясък и води са завладели района. Седемте хиляди посетители, които са едновременно там, могат да открият 30 хиляди вида дървета и растения, огрени от изкуствено слънце.

Chimelong, Китай
Този парк ще бъде завършен през 2008 г. и ще се бори за титлата „най-голям в света“. Площта му ще бъде 84 000 м2 и ще бъде „страна на чудесата“ за любителите на водните приключения. Там ще се намират някои от най-новаторските развлечения – като например Behemoth Bowl (Купата на бехемот), по която ще се плъзгат посетителите, устремени към басейна отдолу. Там ще бъдат и някои от най-бързите и високи пързалки, и в същото време ще има спокойни реки и потоци, край които да си отдъхнете от преживяното.

World, Канада
Водният парк World (букв. свят) е разположен в Едмънтън. Той е закрит и в него се поддържа постоянен тропически климат. Този „закрит“ свят на чудесата не е по-лош от откритите. В него има 10 220 м2. Там се намира най-големият в света закрит басейн с вълни и пързалки високи по 30 м – например Tropical Typhoon, Sky Screamer и Nessie's Revenge. Има още 9 пързалки, зона за скачане с бънджи, въжена линия „zip“ и вани с гореща вода.
След забавленията можете да пазарувате в най-големия в света търговски център – с 800 магазина и 110 ресторанта, който е в същата постройка като парка.

Aqualand Maspalomas, Испания
Aqualand е верига от 15 водни паркове в Европа – в Испания, Португалия и Франция. Aqualand Maspalomas е най-големият от тях и е разположен на острова Гран канария. На него има 13 атракции и 33 пързалки – най-известната от тях е Tornado.

Schlitterbahn, САЩ
Този окромен аквапарк в Тексас, САЩ, се счита за най-популярният аквапарк в света. Schlitterbahn (букв. хлъзгав път) е пълен с изненади. Тук има машини за сърфиране, кораби и 17 пързалки с дължина 5 км. Една от най-известната измежду тях е Raging River (букв. бушуваща река) – тя е дълга километър и половина и са необходими 45 минути за да стигнете до края й. И това дори не е най-изумителната атракция тук, заради Master Blaster, който прави вълни и движи джетове в продължение на 300 метра. Този парк използва близки извори за да се снабдява с чиста вода.

Wild Rivers, САЩ
Любителите на водните развлечения в Калифорния обикновено не престават да се веселят дори и когато пораснат, имат семейство и си стоят по-дълго вкъщи. Причината за това е Wild Rivers (букв. диви реки) в Сан Димас. Там сякаш са открили извора на младостта, защото времето спира и посетителите се впускат да пътешестват River Rapids, Wipeout или Chaos. Особено популярна е The Abyss (букв. бездната), където те имат възможност да пропътуват 250 метра в тъмнина, падайки от височина над 15 метра. Тук може да се кара сърф в Monsoon Lagoon или Hurricane Harbor, но за жалост паркът е затворен през 2007 г. и бъдещето му е неясно.

Wet 'n Wild, САЩ
Wet 'n Wild буквално означава „мокри и диви“. Този парк в Орландо, Флорида, е един от най-старите в Америка (построен е през 1977 г.) и един от най-известните. Той има 5 изключителни пързалки за търсачите на силни усещания, и многобройни по-спокойни местенца. Brain Wash (букв. промивка на мозъка) е пързалка за между 2-ма и 4-има души, в която има 16-метрово пропадане в 22 метров закрит тунел. Bomb Bay (букв. залив с бомби) има 25-метрово падане и най-любопитното е, че започвате от процеп, който се отваря под вас неочаквано и после пропадате седем етажа надолу.

Blizzard Beach, САЩ
Blizzard Beach във Флорида е в снежни тонове. Той разполага и с някои от най-високите пързалки в света. Всяка година тук идват 1,6 милиона души и се радват на слънцето и се радват на атракции като Summit Plummet – тази изумителна пързалка е с 40 метрово падане и можете да развиете скорост от 100 км/ч. За онези, които предпочитат по-ниските скорости, е направена 400-метрова река за рафтинг или еднокилометрова река със спокойни води.

Typhoon Lagoon, САЩ
И отново Флорида. Този воден парк е тропическият рай на щата. Гигантски басейн с вълни е предизвикателство за сърфистите. Забавлениятапродължават с 30 метровата пързалка Mount Mayday, която напомня планински склон. Едно от най-уникалните приключения, които този воден парк предлага, е соленоводен риф с акули и тропически риби. Гмуркането там е повече от завладяващо.

Adaland, Турция
Този парк е разположен на планински склон над Егейско море. Той включва река за рафтинг и всякакви предизвикателства – пред търсачите на отдих или силни усещания. Една от уникалните атракции е откритият клуб за танци, където върху танцуващите се излива прохладен дъжд.

Aquacity, Испания
Този воден парк на о-в Майорка и е един от най-големите в Европа. Той е с площ почти 60 000 м2 и е смес от красота и вълнение. Около една четвърт от неговата площ е с градини и паркове. Останалата площ е за желаещите да пляскат и цамбуркат. Задължително е да пробвате Banzai, Grand Canyon и Devil's Tail. В този парк има също 16 басейна и възможност за спокойна и пълноценна почивка.

Wild Wadi, Дубай
Паркът Wild Wadi е разположен в Джумейра и е символ на забава и развлечения. Тук атракциите не са толкова предизвикателни, но за авантюристите все пак има 8 скоростни пързалки, басейни с вълни за сърфистите и спокойни реки за плаване – понякога ленивите води се превръщат в бурни водопади след изригването на построените тук вулкани. Една от най-вдъхновяващите пързалки е Jumeirah Sceirah, в която се пада от 35 м със скорост от близо 80 км/ч.

Aqualand, Гърция
На о-в Корфу е разположен един от най-вдъхновяващите водни паркове в Европа. Той има всичко необходимо за да запази блясъка на своята слава – разполага например с третия по големина в света басейн с вълни, гигантско джакузи и парзалки като Black Hole, Kamikaze, Four Twisters и Crazy River.

Water Park, Гърция
На о-в Родос е разположен воден парк със знаковото име „Воден парк“. Тази огромна детска площадка предлага някои от най- предизвикателните пързалки в района – като Stingray и Free Fall (букв. свободно падане). Всеки желаещ може на воля да хвърчи, да се гмурка и да се върти с дни, без да усети скука или умора.

Wet 'n Wild Water World, Австралия
Този гигантски воден парк е най-големият в Австралия и е отворен през цялата година. Наскоро към него бе прибавена и зона с названието Extreme H20 Zone, която е специално за почитателите на силните усещания. Там се намират скоростните пързалки The Sidewinders и The Jetstreams, извивките на Blackhole (които се преминават на тъмно) и фунията на Tornado. Огромният басейн с вълни или бързеите на местните реки (подобрени през 2007), 30-те пързалки и кътовете за деца са причина вратите на парка да изглеждат още по-широко отворени.

Sandcastle, Великобритания
Sandcastle е най-големият закрит воден парк във Великобритания и има 18 атракции за всякакви възрасти. Има басейн с вълни, детски площадки, бързеи и спокойни реки, и пързалки, някои от които са послужили за пример на всички други паркове по света, като например Sidewinder, която отправя предизвикателство към гравитацията.

Las Cascadas, Пуерто Рико
Този воден парк е построен още през 1985 г. и е прочут в цяла Централна Америка. Той е най-големият на Карибите и предлага възможности за забавление както на търсещите екстремни преживявания, така и на настроените за спокойствие и отмора. Скоростните пързалки, забързаните реки, ромолящите потоци и градини – те ще зарадват както възрастните, така и децата.
Понастоящем в парка се строи огромна пързалка и хотел. Атракциите тук не са толкова новаторски, но това „класическо“ място се разраства бързо и не се знае до къде ще „стигне“ през следващата година. В същото време той успява да се слее със забележителната си красота с природата на островната държава.
Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=6&articleId=1276

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme