Стилът ампир - парад на великолепието





Стилът ампир се заражда във Франция, но бързо се разпростира из цяла Европа. Той получава радушен прием както на юг, в Италия, така и далеч на изток. Най-ярките образци на стила ампир са от времето на управлението на Наполеон Бонапарт, тъй като той държал великолепието в империята да бъде видяно от всички. Тази показност не винаги била приемана с добро око, но след победата над Наполеон, френските мебели се превърнали в образец за майсторите по цял свят. Не по-слабо въздействие имала и декорацията на сградите, която частично се пренесла и в интериора.

Счита се, че стилът ампир продължава класическите традиции и черпи вдъхновение от Древна Гърция и Римската империя. Античните модели се прекопирвали, но често към тях се добавяли и модерни символи. Тържествеността и пищността били смайващи. По мебелите можели да се забележат златни лъвове и орли, змии, митични същества, венци, оръжия и др. Често се виждала и началната буква на името на Наполеон – „N”.

В стила ампир се използва червено ямайско дърво, топола, бреза и дори орех. Често естествената шарка на дървото служела за основа при украсата. Изобразяваните картини и мозайки направили мебелите особено привлекателни и живи. Тези декоративни елементи се пренесли върху вратите, лампите и други предмети от бита. През 30-те години започват да се правят комплекти от мебели с по-голямо стилово сходство, но десетилетие по-късно стилът започнал да се опростява, главно с цел по-лесното и по-евтино производство.

Мебелите в стил ампир са особено ценени в антикварните къщи и в музеите. От този стил произлезли и някои други, като например бидермайер, където дворцовият разкош и украсата с елементи от благородни метали били от голямо значение. Дори и собствениците на някои големи, класически апартаменти си позволяват слабостта да ги обзаведат в стил ампир, особено ако външността на сградата предразполага към това. Изяществото на такъв интериор ще им създаде имиджа на хора с добър вкус.
Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=2&articleId=2504

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme