"Зелени" мостове на бъдещето





Иновациите в дизайна и инженерните науки през последните 20 години оказаха драматично влияние върху способността ни да създаваме едновременно красиви и „приятелски” към околната среда структури, за да градим едно по-чисто бъдеще. Пример за симбиоза между дизайн, технология и природа са новите мостове, които се правят на много места в света. Представяме ви пет от тях

Соларният Курилпа бридж в Бризбейн, Австралия

Това е най-дългият подобен пешеходен мост – 470 метра. Осветителната му система почти напълно разчита на 84-те вградени соларни панела. Те произвеждат приблизително 100 Квтч енергия на ден. Мостът е свързан с електропреносната мрежа на Бризбейн, така че може да получи допълнително енергия при нужда или пък да запълни недостига при необходимост.

„Летящият мост” над Телок Бланга Хил Парк, Сингапур

Мостът е разположен на 120 метра над гората в Телок Бланга Хил Парк в Сингапур. Окачената пешеходна конструкция дава възможност на посетителите да се насладят на спиращия дъха зелен балдахин на парка. Изграждайки това висящо съоръжение, строителните инженери са намерили начин да не нарушават екоравновесието и да доближат максимално туристите до естествената природна среда.

Копенхаген харбър (Copenhagen Harbor)

Копенхаген харбър е зашеметяващ пример на соларен мост от най-висока класа. При строителството на съоръжението архитектите са съчетали различни съвременни технологии, като вграждането на фотоволтаични системи, вятърни турбини, системи за охлаждане и затопляне на морската вода и т. н.

Небесният мост Лангкави, Малайзия

Съоръжението се издига на зашеметяваща височина над морското равнище, достигайки върха на Mount Mat Cincang. „Къдравата” система от висящи пешходни мостове дава възможност на посетителите да се насладят максимално на зеленината и дивия живот в тропическата гора. Открива се и гледка към архипелагът от 99 острова Лангкави.

Новата соларна концепция за Лондон бридж

Новата концепция за Лндон бридж предвижда изграждането на хидропонично вертикално стопанство, обществен пазар за био храни, вградени фотоволтаични системи, вертикални вятърни турбини, системи за събиране на дъждовната вода, системи за преработка на отпадъчните води.

Източник:http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=2&articleId=3078

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme