Свежи и съсредоточени с Фен Шуй в офиса


Голяма част от хората прекарват почти една трета от денонощието в офиса, ето защо обстановката, мебелите, аксесоарите, осветлението, дори озеленяването са важни при формиране на усещането, което човек получава, отивайки на работа.

Съществуват редица тенденции в обзавеждането на офис помещения, мебелни къщи и интериорни дизайнери предлагат от свръхмодерни и екстравагантни до дискретни и класически виждания за работното място, като общото за всички тях е едно - търсят удобството и превръщането на офиса в уютно и приятно място.

Един от вариантите за обзавеждане е прилагането на Фен Шуй при разполагане на мебелите в офиса. Това е китайска система за хармонизиране на енергии в помещение, която се превежда буквално „вятър-вода”. Методът се състои в избор на подходящо място на бюрото или заседателната маса спрямо вратата и прозореца, озеленяване, подбор на аксесоари като фонтани, картини, закачалки, оригинални дизайнерски решения, осветление и остъкляване, включително и малки трикове за привличане на положителна енергия и успех за самата организация.
Системата на Фен Шуй за обзавеждане на бизнес помещенията осигурява както елегантност и стил, основан на минимализъм и дискретни, акцентиращи детайли, така и добро настроение и вдъхновение. Освен това тя спомага за добрата комуникация в екипа и воденето на успешни преговори.

Багуа (подредба на пространството)


Пари

Слава

Връзки

Роднини

Разбирателство

Креативност

Размисъл

Пътувания

Прятели

Според Фен Шуй помещението, както и повърхността на бюрото, се поделя на девет сектора, всеки от който отговаря за определен аспект от живота – размисъл, пътувания, приятели, роднини, креативност, любов, пари, слава, разбирателство. В зависимост от това къде в стаята е поставено работното място се активизира съответната енергия. Желателно е бюрото да се намира диагонално от вратата или срещу нея, но седящият да не е с гръб към входа на стаята. От една страна, това разсейва в голяма степен работещия, от друга, го подлага на хаотично разпръскване на енергията му извън стаята посредством вратата.

Една от идеите на Фен Шуй е трудещият се да се чувства по възможно най-добрия начин. За тази цел работното място трябва да е чисто и подредено, без ненужни бланки, записки, бележници и множество хвърчащи листчета. Според източната философия излишните вещи отнемат енергията от човека и я привличат към себе си. Ето защо е полезно на бюрото да не цари хаос и безредие, да има внимателно подбрани аксесоари, които освен полза, да носят и вдъхновяваща сила за различните аспекти от живота.

Обзавеждането

За хармоничното протичане на преговори Фен Шуй препоръчва избягване на дълги заседателни маси с остри ръбове, крещящи цветове на мебелировката и шумни помещения. Залата за преговори трябва да има един вход, плъзгащите се врати се считат за нежелателни.

Осветлението също играе роля при хармонизиране на обстановката – желателно е то да не е приглушено или да идва от луминисцентни лампи – добре подбраното разположение на осветителните тела и ненатрапчивата светлина не разсейват преговарящите и позволяват съсредоточаване на мисълта. Местата за сядане пък се разполагат с гръб към стената, изключено е те да са към врата или прозорец.
Постулатите на Фен Шуй гласят, че чрез подходящо избрани кашпи или малки саксии можем да засилим хармонията в офиса. Това се дължи на зеленината и свежестта, които растенията внасят сред метала и дървесината на мебелите.
Добре подбран мини фонтан например би подсилил идеите и креативността, а ако той е поставен в сектора на парите, активизира този аспект и балансира елементите земя, въздух, вода и огън. Според Фен Шуй течащата вода не позволява на мисълта да се „заседява” и създава усещане за постоянно движение.
В случай че не разполагаме с възможност за фонтан, можем да използваме като декорация заместители като картини на водопад, море, река или езеро, малък аквариум или пък ваза или стилен кристален съд, пълен с вода.

Ако офис помещението, което трябва да бъде обзаведено, е малко, то тогава е добре да се поставят огледала, които създават усещане за повече пространство и широта. Те трябва да бъдат разположени срещу врати и прозорци с цел спиране на вариативната енергия, която преминава през тях, и да не позволяват да проникването й в офиса.
Трикове

Според Фен Шуй малките детайли носят сила и енергия, която може да направи бизнеса печеливш и успешен. Такъв детайл може да бъде например поставянето на наниз с екзотични старинни монети под формата на пендар в близост до финансови документи.
С цел добра комуникация в офиса мебелите не бива да са със заострени върхове, което провокира конфликтни ситуации, а с обли и меки форми, да няма тъмни и мрачни ъгли, а светлина и чувство за простор.

Особено важна както за зрението, така и за настроението на човек, когато е на работа, е светлината, ето защо тя трябва да е умело подбрана. Яркото и дразнещо осветление провокира агресивност и бързо изтощение и е желателно да се избягва. На другия полюс е меката и приглушена светлина отпуска и успокоява, притъпява мисълта и рефлексите, от което спада продуктивността. Желателно е светлината да не е директна, а разпръсната и достатъчно силна, за да не изморява очите.

Друг трик е поддържането на ред на работното място. Когато то е чисто и спретнато, работещият може да се съсредоточи по-добре и да намира бързо и лесно нужните му данни. Това го прави по-организиран, отстранява излишния стрес от загуба на важна информация и повишава концентрацията.
Източник: http://style.investor.bg/article.php?cat=2&id=58

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme